Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

Με την καλύτερη ανάπτυξη θέσεων εργασίας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, τον πληθωρισμό μια εθνική εμμονή και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος πριν από την πανδημία. Το παγκόσμιο περιβάλλον τότε χαρακτηρίστηκε από υποτονική ανάπτυξη, ανεπαρκείς επενδύσεις, ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια.

Μήπως  είναι εκεί που κατευθύνονται ξανά οι ΗΠΑ;

Η αγορά ομολόγων φαίνεται να ποντάρει σε αυτό. Ακόμη και με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ σε υψηλό σχεδόν 40 ετών στο 7%, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι κάτω του 2%. Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων —δηλαδή, προσαρμοσμένες για τον αναμενόμενο μελλοντικό πληθωρισμό— είναι αρνητικές 0,2% και ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές από την έναρξη της πανδημίας.

Παρόλο που η Fed προχωρά τα σχέδια για την αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω πόσο ψηλά είναι πιθανό να φτάσουν. Βλέπουν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, τώρα σχεδόν στο μηδέν, να φτάνει μόνο στο 2% το 2025, το οποίο θα ήταν ελαφρώς αρνητικό σε πραγματικούς όρους.

Οι επενδυτές, φυσικά, μπορεί απλώς να κάνουν λάθος. Από την αρχή του έτους, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν επανεκτιμήσει την προοπτική των επιτοκίων. Τα ομόλογα ξεπούλησαν, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την τιμή του, στο 1,7% από 1,5% στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η σημερινή καλη οικονομία μπορεί να είναι απλώς μια προσωρινή ανάπαυλα. Μακροπρόθεσμα, οι πραγματικές αποδόσεις μειώνονται εδώ και δεκαετίες. Ο Olivier Blanchard, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει αυτό το σημείο σε ένα νέο βιβλίο, «Δημοσιονομική πολιτική κάτω από χαμηλά επιτόκια». Σε αυτό σημειώνει ότι τα ασφαλή επιτόκια -με άλλα λόγια, αυτά για το δημόσιο χρέος χωρίς κινδύνους- μειώνονται στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία εδώ και 30 χρόνια. 

«Η πτώση τους δεν οφείλεται ούτε στην παγκόσμια οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ούτε στην τρέχουσα κρίση του Covid, αλλά σε πιο επίμονους παράγοντες», γράφει. «Κάτι έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια, το οποίο είναι διαφορετικό από το παρελθόν».

Πριν από αρκετά χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς υποστήριξε ότι το επίμονο έλλειμμα επενδύσεων εν μέσω πληθώρας παγκόσμιων αποταμιεύσεων συγκρατούσε τόσο την ανάπτυξη όσο και τα επιτόκια, μια κατάσταση που ονόμασε «κοσμική στασιμότητα», όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930.

«Η κοσμική στασιμότητα ήταν το θέμα της στιγμής στα τέλη της δεκαετίας του 1930», είπε ο κ. Σάμερς στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου CEO της Wall Street Journal τον Δεκέμβριο. «Μόλις ξεκίνησε ο επανεξοπλισμός και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και υπήρξε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση, δεν ήταν πλέον θέμα. Με τον ίδιο τρόπο, αφού είχαμε μια δημοσιονομική επέκταση 15% του ΑΕΠ, η κοσμική στασιμότητα δεν είναι το θέμα αυτή τη στιγμή».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις αρχές του περασμένου έτους ο κ. Σάμερς μεταπήδησε από την προειδοποίηση για κοσμική στασιμότητα στην προειδοποίηση ότι η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση απειλούσε να ανεβάσει τον πληθωρισμό απότομα υψηλότερα. Ωστόσο, θεωρεί πιο πιθανό ότι η κοσμική στασιμότητα θα επιστρέψει σε λίγα χρόνια: Αυτή είναι μια «φυσική ερμηνεία» του γιατί οι αγορές αναμένουν τα πραγματικά επιτόκια να παραμείνουν τόσο χαμηλά, είπε.

Αυτή η πιθανότητα βαραίνει επίσης το μυαλό των αξιωματούχων της Fed. Ο Neel Kashkari, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, είπε, υποστηρίζοντας τα υψηλότερα επιτόκια φέτος ότι σταθμίζει δύο αντίθετους κινδύνους. Το ένα είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός ενσωματώνεται στη συμπεριφορά του κοινού, κάτι που θα απαιτούσε ακόμη υψηλότερα επιτόκια αργότερα. Το άλλο είναι ότι μετά το πέρας του Covid-19, ο κόσμος επιστρέφει στο προπανδημικό καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό το καθεστώς, έγραψε καθοδηγούνταν από «δημογραφικούς παράγοντες, το εμπόριο και την τεχνολογία. Είναι απίθανο αυτές οι υποκείμενες δυνάμεις να έχουν εξαφανιστεί».

Η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού μειώνει τη ζήτηση για αυτοκίνητα, σπίτια και άλλα διαρκή αγαθά και την ανάγκη των επιχειρήσεων να επεκτείνουν τη χωρητικότητα. Το παρατεταμένο προσδόκιμο ζωής σημαίνει ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο από τη ζωή τους συνταξιούχοι, επομένως αποταμιεύουν περισσότερα εν αναμονή. Σε συνδυασμό, αυτές οι επιπτώσεις τείνουν να συγκρατούν τα επιτόκια.

Η πανδημία ενέτεινε την τάση επιβράδυνσης της πληθυσμιακής αύξησης σε όλο τον κόσμο. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις 0,1% το έτος έως τον Ιούλιο -το πιο αργό που έχει καταγραφεί- καθώς τόσο ο ρυθμός γεννήσεων όσο και η μετανάστευση μειώθηκαν κατακόρυφα. Με τις συνταξιοδοτήσεις να επιταχύνονται λόγω της πανδημίας, το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έκλεισε πέρυσι κατά 1,4% μικρότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο πληθυσμός της Κίνας μόλις αυξήθηκε το 2020 και ο πληθυσμός της στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 59 ετών συρρικνώθηκε κατά 5% την προηγούμενη δεκαετία. Η κυβέρνηση απάντησε με ανησυχία. Μια εφημερίδα που υποστηρίζεται από το κράτος προέτρεψε για λίγο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος να κάνουν περισσότερα παιδιά και η πρόσβαση σε βαζεκτομές και αμβλώσεις φέρεται να έχει μειωθεί.

Χτύπημα στην παραγωγικότητα

Εκτός από τον πληθυσμό, ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη είναι η παραγωγικότητα, και αυτή φαίνεται να έχει υποφέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν την ψηφιοποίηση επενδύοντας περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το cloud computing και την τεχνητή νοημοσύνη, η παραγωγικότητα εξακολουθεί να υποφέρει λόγω των πρωτοκόλλων και των περιορισμών του Covid-19 και των σαρωτικών αλλαγών στο πού και αν οι άνθρωποι επέλεξαν να εργαστούν. Η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο πριν χωρίς να επιβαρύνουν την παραγωγική ικανότητα. Μερικά από αυτά τα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι πιθανό να επιμείνουν ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί υπό τον αντίκτυπο των δικών της περιορισμών Covid-19 και του τομέα ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, οι πλεονάζουσες οικονομίες του ανακυκλώνονται και πάλι στον υπόλοιπο κόσμο. Ένας δείκτης αυτής της υπέρβασης, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, αυξήθηκε κατά 53% τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο στα 673 δισεκατομμύρια δολάρια από δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτά τα πλεονάσματα είναι πιθανό να συνεχιστούν εάν η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και οι μειωμένες επενδύσεις σε ακίνητα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κινεζική εγχώρια ζήτηση.

Η επιστροφή σε έναν κόσμο χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων έχει μια θετική πλευρά. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αποτιμήσεις πλούσιων περιουσιακών στοιχείων είναι λιγότερο πιθανό να αντιπροσωπεύουν μια φούσκα. Οι μετοχές διαπραγματεύονται με αναλογίες τιμής-κέρδους σχεδόν ρεκόρ, αλλά αυτοί οι δείκτες είναι δικαιολογημένοι εάν τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν γύρω στο μηδέν. Το ομοσπονδιακό χρέος, το οποίο από το 2019 εκτινάχθηκε από το 80% σε περίπου 100% του ΑΕΠ, διατηρείται πιο εύκολα με χαμηλά επιτόκια, αν και η βραδύτερη ανάπτυξη λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πράγματι, ένας λόγος για τον οποίο τα επιτόκια μπορεί να είναι χαμηλά είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed δεν θα τα αυξήσει τόσο πολύ από το φόβο μιας χρηματιστηριακής κατάρρευσης. Αύξησε τα επιτόκια πάνω από 2,25% το 2018 και στη συνέχεια αντιστράφηκε όταν οι αγορές μετοχών και εμπορευμάτων ταλαντεύτηκαν.

Τι θα συμβεί αν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμωθούν, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός; Εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί, για παράδειγμα, στο 3,5%, όπως αναμένουν ορισμένοι οικονομολόγοι, τότε οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν επίσης να διπλασιαστούν στο 3,5% με τα πραγματικά επιτόκια να παραμένουν μηδενικά. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός οδήγησε τελικά σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η στασιμότητα της ανάπτυξης και ο χαμηλός πληθωρισμός πάνε χέρι-χέρι.

Προς το παρόν, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% τα επόμενα 10 χρόνια, με βάση τις αποδόσεις των κανονικών ομολόγων και των ομολόγων με δείκτη πληθωρισμού. Αλλά ο Joe Gagnon, οικονομολόγος στο Peterson Institute for International Economics, προειδοποιεί: «Οι αγορές ομολόγων δεν έχουν προβλέψει ποτέ ξέσπασμα πληθωρισμού. Γιατί λοιπόν πιστεύουμε ότι μπορούν τώρα;» Και προσθέτει: «Αποκρίνονται πολύ γρήγορα όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται».

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin