Image default
Πολιτική

Τατάρ: Επιμένει στα δύο κράτη στην Κύπρο – Ευτυχία ότι έχουμε πίσω μας την Τουρκία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομικής άποψης από την αρχή και ήταν μια πολιτική κίνηση.

Σχολιάζοντας την απόσυρση, της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Αυτό που είναι σημαντικό, συνέχισε, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την ελληνοκυπριακή, είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, αλλά και θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την Ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς το γεγονός ότι έχουν πίσω τους την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τους στηρίζει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε, προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

Μίλησε για συνεχείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από έναν πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έπεσε το οξυγόνο και έφυγε σε λίγες ημέρες» λέει ο πατέρας του ανεμβολίαστου 14χρονου που πέθανε από κορωνοϊό

Μεταχειρισμένη, αλλά με μόλις 1.000 χλμ από Σέρβο έμπορο η μοιραία Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Ανάρτηση Παναγιωτόπουλου για τα Rafale: «Πάμε γερά, έρχονται τις επόμενες ημέρες»

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin