Image default
Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: «Πέφτει» ο Βρετανός πρωθυπουργός;

Το 2021 δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες χρονιές για τον Μπόρις Τζόνσον. Το δε 2022 ίσως αποδειχθεί χειρότερο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα δημόσιας κατακραυγής μετά τις φωτογραφίες που δείχνουν αυτόν και μέλη του προσωπικού του να απολαμβάνουν ένα είδος πάρτι στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Η χαλαρή αυτή συνάθροιση έλαβε χώρα το 2020, τη στιγμή που οι Βρετανοί βρίσκονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, εν μέσω αυστηρού lockdown. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, στις 20 Μαΐου, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση διοργάνωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι οι ομαδικές συγκεντρώσεις απαγορεύονταν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει τη διερεύνηση του περιστατικού. Στη συνεδρίαση στη Βουλή, πολλοί ήταν οι βουλευτές που απαίτησαν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ειδικά αφότου διέρρευσε η πρόσκληση που είχε σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση. Δεκάδες φίλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργού έλαβαν ειδοποίηση για «ποτά με τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις» στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μέηλ στάλθηκε από τον ιδιωτικό γραμματέα του πρωθυπουργού Μάρτιν Ρέινολντς, προτρέποντας τους καλεσμένους να «φέρουν τα δικά τους ποτά». Η νέα αυτή εξέλιξη εκθέτει ακόμα περισσότερο τον Μπόρις Τζόνσον που εδώ και μέρες επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για μία αυθόρμητη μάζωξη, στην οποία δεν συμμετείχε. Αν και απολογήθηκε μπροστά στους βουλευτές του, ζητώντας συγγνώμη από τον βρετανικό λαό, δεν έπεισε. Υποστήριξε ότι έμεινε μονάχα 25 λεπτά, θεωρώντας ότι πρόκειται για «επαγγελματική εκδήλωση». Επέμεινε ότι προσωπικά δεν παραβίασε κανόνες. Ωστόσο, η οργή δεν λέει να καταλαγιάσει, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τζόνσον κατηγορείται ότι παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες που η ίδια είχε επιβάλει.

Τα προβλήματά συσσωρεύονται για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η δημοφιλία του κατακρημνίζεται, ενώ αντιμετωπίζει αμφισβήτηση ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Πολλοί Συντηρητικοί εξαρχής διαφώνησαν με πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, τα είχαν χαρακτηρίσει δρακόντεια» και αντιδημοκρατικά.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρωθυπουργός βαρύνεται και από σειρά οικονομικών και ηθικών παραπτωμάτων που συνδέονται με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησής του. Οι εθνικές εκλογές δεν αναμένονται πριν το 2024. Πολλοί, όμως, δεν πιστεύουν ότι θα αντέξει μέχρι τότε. Οι Συντηρητικοί έχουν μια μακρά παράδοση αποπομπής των ηγετών τους. Ειδικά όταν στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov για τους Times, έξι στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

Στη συνείδηση του κόσμου είναι ένοχος ότι μόνο επειδή παραβίασε τους κανόνες, αλλά και επειδή είχε προηγηθεί η πεισματική υποβάθμιση της απειλής που αντιπροσωπεύει η πανδημία. «Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», όταν αποποιήθηκε δηλώσεις που είχε κάνει για την άνοδο του πληθωρισμού. Τέλος, κάποιοι δεν ξεχνούν και την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, που κόστισε πάνω από 134.000 ευρώ.

Αμφιλεγόμενοι συνεργάτες και κρυφά ταξίδια αναψυχής επίσης δεν βοήθησαν στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει ο Μπόρις Τζόνσον ή θα δει τη θητεία του να φτάνει σε πρόωρο άδοξο τέλος. Βρετανικά Μίντια τον παρουσιάζουν σαν πολιτικά μελλοθάνατο. Έχουν, μάλιστα, αρχίσει να ακούγονται δεξιά και αριστερά πιθανά ονόματα διαδόχων του. Μεταξύ αυτών και η 46χρονη υπουργός Εξωτερικών και ιδιαίτερα δημοφιλής στο κόμμα των Τόρις Λιζ Τρας. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ επίσης βρίσκεται στη λίστα.

Τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας φλέγεται, έσκασε και κάτι που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ. Γνωστή δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο και ισχυρές διασυνδέσεις, ονόματι Κριστίν Σινγκ Κι, κατηγορείται ότι είναι κατάσκοπος της Κίνας. Η βρετανική Υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών (MI5) σε μία σπάνια ανακοίνωση τέτοιου τύπου ανέφερε ότι «η Κριστίν Λι είχε διεισδύσει στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων επιδιδόμενη σε δραστηριότητες πολιτικής ανάμιξης για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».

Η αποκάλυψη έχει ανάψει φωτιές, καθώς πολλά πρωτοκλασάτα πολιτικά πρόσωπα είχαν σχέσεις και επαφές με τη συγκεκριμένη δικηγόρο, η οποία «διευκόλυνε» τη χορήγηση δωρεών σε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Ένας εξ αυτών είναι και το στέλεχος των Εργαστικών Μπάρι Γκάρντινερ. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει φωτογραφηθεί μαζί της. Το ίδιο και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Τερέζα Μέι, μάλιστα, την είχε παρασημοφορήσει ως αναγνώριση των υπηρεσιών της με στόχο τις καλές σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα. Όλα όσα έγιναν γνωστά φαίνεται να αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες αποκαλύψεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.





Ειδήσεις σήμερα:Έφυγε ο «Διομήδης», έρχεται ηλιόλουστο τριήμεροΜε γρήγορα βήματα η διαδικασία για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού



Ο Κάνιε Γουέστ αγωνίζεται να κάνει την Κιμ Καρντάσιαν να ζηλέψει

Σχετικα αρθρα

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin

Προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να μην συζητηθεί πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin

Τραμπ: Ντεμπούτο με το «δεξί» για την εταιρεία ΜΜΕ του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Τρομοκρατία: Σε αυξημένη επιφυλακή το Βέλγιο – Στο μικροσκόπιο των Αρχών 650 άνθρωποι που θεωρούνται εξτρεμιστές

admin

Συρία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

admin

Ελ Σαλβαδόρ: 6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύσσονται για να «καθαρίσουν» περιοχές από συμμορίες

admin