Image default
Οικονομία

Fitch: Διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ, αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές

Παραμένει το ελληνικό αξιόχρεο στην βαθμίδα ΒΒ του Fitch  – «δύο σκαλοπάτια» χαμηλότερα από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής, αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές απο σταθερές.

Οπως εκτιμά, η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού .

Ο Fitch εκτιμά επίσης, ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή τον Ιούλιο, για 4,3%.

 Ο οίκος έχει προγραμματίσει τρεις αξιολογήσεις για την Ελλάδα φέτος, με την αγορά να περιμένει  αναβάθμιση σε “ΒΒ+”, δηλ, ένα σκαλί κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι, λίγο πριν αποκαλύψει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ανοίγοντας την «εξεταστική περίοδο» για την ελληνική οικονομία, ο οίκος Fitch, νωρίτερα σήμερα έδωσε μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων ενώ βλέπει πτώση τους σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στο 2022. Θετικές βλέπει και τις προοπτικές κερδοφορίες τους. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάκαμψης και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται να προσφέρουν περαιτέρω στήριγμα στις προοπτικές του κλάδου. 

Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στη Ναυτεμπορική ο Michele Napolitano, Senior Director,  Head of Western European Sovereigns Global Sovereign & Supranationals της Fitch είχε σχολιάσει πως η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει έναν σημαντικό βαθμό ανθεκτικότητας, εκτιμώντας ότι το 2022 η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με δυναμικούς ρυθμούς χάρη στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Τα χαμηλότερα ελλείμματα σε συνδυασμό με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξουν τη μείωση του χρέους» επισήμανε.

Οι άλλοι οίκοι

Η Ελλάδα πρέπει   να ανέβει δύο θέσεις στην κλίμακα αξιολόγησης της Standard & Poors (από το ΒΒ που είναι σήμερα) προκειμένου να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα κατά την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο. Ενώ ο Moody’s στην αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση μόνο κατά μία βαθμίδα -από την Ba3 που είναι σήμερα- προκειμένου η χώρα να βρεθεί στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα (investment grade0).

Σχετικα αρθρα

Υπ. Εργασίας για κακοκαιρία: Υπενθύμιση για υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων

admin

ΔΙΜΕΑ: Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του covid και για παρεμπόριο

admin

Πληθωρισμός και γεωπολιτικό σκηνικό ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα

admin

ΕΕ: Πακέτο οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

admin

Παράταση για επίδομα θέρμανσης, μεταβιβάσεις ακινήτων και κορονοχρέη

admin

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan

admin

Ανάπτυξη 5,2% προβλέπει για το α’ εξάμηνο 2022 το ΚΕΠΕ

admin

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

admin

Ακρίβεια σε καύσιμα: Οι Βρυξέλλες προτιμούν τις «επιταγές» σε ευάλωτους, παρά να μειωθεί ο ΦΠΑ

admin

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

admin

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Οι τιμές σε αγαθά έχουν αρχίσει να μειώνονται

admin