Image default
Διεθνή

«Αγανάκτησαν» και παραιτήθηκαν τα 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου στην Πολωνία

Τα 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου της Πολωνίας, το οποίο συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, παραιτήθηκαν σήμερα καταδικάζοντας την έλλειψη επιστημονικής επιρροής στη χάραξη πολιτικής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Μολονότι η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό στην Πολωνία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, η κυβέρνηση θέσπισε πολύ πιο περιορισμένα μέτρα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναχαιτίσει τη διασπορά του.

«Η ανακολουθία μεταξύ του επιστημονικού και ιατρικού σκεπτικού και της (σ.σ. κυβερνητικής) πρακτικής είναι έκδηλη ιδίως όσον αφορά τις πολύ περιορισμένες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του κύματος το φθινόπωρο και κατόπιν της απειλής της παραλλαγής Όμικρον, παρά τον τεράστιο αριθμό θανάτων που αναμένονταν» ανέφεραν τα 13 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωση που απέστειλαν στο PAP.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δηλώνει ότι συχνά πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικές απόψεις από διάφορα όργανα και όχι μόνο εκείνες των ιατρικών συμβούλων της. «Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενη στις διαφορετικές απόψεις των ειδικών – του Ιατρικού Συμβουλίου, οικονομολόγων, ειδικών από άλλους τομείς που επηρεάζονται από την πανδημία» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου θα αλλάξει, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Πολωνία έχει εμβολιαστεί μόνο το 56,4% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, ιδίως στις συντηρητικές, αγροτικές περιοχές, την εκλογική βάση της κυβέρνησης.

Οι λίγοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή η μείωση του αριθμού των θαμώνων σε μπαρ και εστιατόρια, εφαρμόζονται με σχετική χαλαρότητα. Αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 ξεπέρασε τους 100.000, γεγονός που οι γιατροί αποδίδουν στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην απροθυμία των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα.

«Παρατηρούμε μια εντεινόμενη ανοχή απέναντι στη συμπεριφορά ανθρώπων που αρνούνται τους κινδύνους της Covid-19 και τη σημασία των εμβολιασμών στη μάχη κατά της πανδημίας, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης ή αξιωματούχων», ανέφεραν τα παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου.

Μολονότι οι υπουργοί κατ’ επανάληψη προέτρεψαν τους Πολωνούς να εμβολιαστούν, η πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης να απολύσει έναν αρμόδιο του υπουργείου Παιδίας ο οποίος χαρακτήρισε «πείραμα» τα εμβόλια, καταδικάστηκε έντονα από την ιατρική κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα:Έφυγε ο «Διομήδης», έρχεται ηλιόλουστο τριήμεροΜε γρήγορα βήματα η διαδικασία για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού



Ο Κάνιε Γουέστ αγωνίζεται να κάνει την Κιμ Καρντάσιαν να ζηλέψει

Σχετικα αρθρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις σε δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

admin

Καναδάς: Αγωγές από σχολεία κατά Facebook, Snapchat, TikTok – Τους κατηγορούν για διατάραξη της μάθησης

admin

Υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης το Παρίσι – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από εκκλησίες ενόψει Πάσχα

admin

Μαδαγασκάρη: Κυκλώνας «σάρωσε» το βόρειο άκρο – 11 νεκροί και πάνω από 7.000 οι πληγέντες

admin

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin

Προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να μην συζητηθεί πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin