Image default
Τοις Μετρητοίς

Ο ρωσικός εμπαιγμός

Κοιτώντας το διάγραμμα των τιμών του συμβολαίου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Dutch TTF Gas) είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που περνάει η γηραιά ήπειρος στα χέρια της Ρωσίας μιας που αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή σε φυσικό αέριο και η εξάρτησή της από αυτή είναι δυστυχώς στον υπέρτατο βαθμό.

Η τιμή λοιπόν έχει εκτοξευτεί από τα 24 ευρώ ανά mmBtu που είχε στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού στο ιστορικό υψηλό των 187,78 ευρώ ανά mmBtu  παρουσιάζοντας έτσι μιας αδικαιολόγητη αύξηση της τάξεως του +680% μέσα σε μόλις 6 μήνες. Την ίδια περίοδο  το αμερικάνικο φυσικό αέριο (Henry Hub) είχε πάει από τα 3 δολάρια στο υψηλό των  6,52 δολαρίων. Μιλάμε δηλαδή για μια απίστευτη διαφορά της τάξεως των 207 δολαρίων σε σχέση με το ευρωπαϊκό (!).

Βλέπετε ο αγωγός “Yamal-Europe” έχει γίνει κάτι παραπάνω από μοχλός πίεσης της Ρωσίας που παραδόξως συμπίπτει με την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία και την καθυστέρηση της έναρξης του Nord Stream 2 με…  γερμανική υπαιτιότητα.

Το Κρεμλίνο φυσικά αρνείται τα πάντα και ρίχνει το μπαλάκι  στην Gazprom  αποδίδοντας την όλη απαράδεκτη κατάσταση σε εμπορικούς λόγους και στη δήθεν κάλυψη της αυξημένης εγχώριας ζήτησης στη Ρωσία.

Πέραν όμως από τα στρατηγικά παιχνίδια με το άνοιξε – κλείσε της στρόφιγγας του  αερίου από την Ρωσία, σε μια εποχή  που παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην Βόρεια Ευρώπη, θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν υπόψη και άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκτόξευση των τιμών.

Πρώτον η χαμηλότερη του αναμενόμενου απόδοση των ανεμογεννητριών οι οποίες το τρίτο τρίμηνο του έτους στην Β. Ευρώπη απέδωσαν το 14% της εγκατεστημένης δυναμικότητας τους σε σχέση με το 25% τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει σαφώς να κάνει με τον όλο λάθος σχεδιασμό για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα και την πρόβλεψη για ικανή αποθηκευτική ισχύ.

Δεύτερον, είναι η πολύ μεγάλη προσδοκία που υπήρχε για ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου σε περιόδους έλλειψης από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προερχόμενο από τις ΗΠΑ.

Στον σχεδιασμό όμως αυτό υπάρχουν δύο σημεία που ίσως δεν εκτιμήθηκαν δεόντως. Αυτά είναι η εξαγωγική δυναμικότητα υγροποιημένου αερίου των ΗΠΑ και η πληθωριστικές πιέσεις που θα δημιουργηθούν στην χώρα εάν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πάρει ρότα για την Ευρώπη ή την Ασία. Ήδη κάποιοι «σκληροί»  γερουσιαστές έχουν επισημάνει εντόνως το ζήτημα των υψηλών τιμών του αμερικάνικου φυσικού αερίου (τι να πούμε και εμείς)  λόγω ακριβώς της υψηλής εξαγωγικής ζήτησης και του κινδύνου περαιτέρω εσωτερικών  πληθωριστικών πιέσεων.

Από την άλλη όμως οι Αμερικανοί και να θέλουν δε μπορούν, καθώς η εξαγωγική δυναμικότητα LNG των ΗΠΑ έχει πλησιάσει την πλήρη δυναμικότητά της των περίπου 13 δισ. κυβικών ποδιών την ημέρα. Ενδεικτικό είναι  ότι κατά τους προηγούμενους μήνες οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ έφτασαν τα 9,5 bcf/d  σε σχέση με 6,4 bcf/d  που ήταν έναν χρόνο πριν.

Επανερχόμενοι στο  διημερήσιο  διάγραμμα του συμβολαίου του Dutch TTF Gas (TFM1) βλέπουμε τη τιμή του να έχει κατά κάποιον τρόπο αποκλιμακωθεί καθώς από τα υψηλά του περασμένου Δεκεμβρίου των 187,78 ευρώ ανά mmBtu έχει πέσει κατά -102% στα 85,46 ευρώ ανά mmBtu. Εδώ το επίπεδο κλειδί που μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση στη τιμή του ευρωπαϊκού αερίου  είναι η ζώνη των 68,8 με 61,30 ευρώ. Κάτω από εκεί δεν υπάρχει καμία στήριξη έως την περιοχή των 39,50 ευρώ.

Στο αμερικανικό Natural Gas (NG) παρατηρούμε στις τελευταίες συνεδριάσεις μια ανοδική προσπάθεια προσέγγισης των 4,65 δολαρίων. Όσο όμως το συμβόλαιο δε μπορεί να περάσει πάνω από εκεί θα επανέλθει με μεγαλύτερη πτωτική δύναμη πάνω στη στήριξη των 3,425 δολαρίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάγραμμα του  Crude Oil WTI, καθώς μετά από μια έντονη πτωτική κίνηση στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έως τα 62,46 δολάρια έχει επανέλθει δριμύτερο απειλώντας μάλιστα τα  προηγούμενα υψηλά των 84,50 με 83,50 δολαρίων. Ανοδική διάλυση των 84,50 δολαρίων θα ανοίξει την όρεξη για τα 88 δολάρια.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin