Image default
Must Read Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Παρά τις πτώσεις και τις διακοπές από τις νέες παραλλαγές του COVID-19, το 2021 αποδείχθηκε μια σχετικά θετική χρονιά για τις οικονομίες και τις αγορές στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η ανάπτυξη ανέβηκε πάνω από τις δυνατότητές της μετά τη σοβαρή ύφεση του 2020 και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέκαμψαν δυναμικά. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα χρηματιστήρια έφτασαν σε νέα υψηλά, εν μέρει λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (αν και οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες προηγμένες οικονομίες ακολούθησαν δικές τους ριζικά διευκολυντικές πολιτικές).

Αλλά το 2022 μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Το Omicron μπορεί να μην είναι τόσο μολυσματικό όσο οι προηγούμενες παραλλαγές –ιδιαίτερα σε εξαιρετικά εμβολιασμένες προηγμένες οικονομίες– αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα παραμείνουν υψηλοί. Η προκύπτουσα αβεβαιότητα και η αποστροφή του κινδύνου θα καταστείλουν τη ζήτηση και θα επιδεινώσουν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μαζί με την υπερβολική αποταμίευση, τη συσσωρευμένη ζήτηση και τις χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αυτά τα σημεία συμφόρησης τροφοδότησαν τον πληθωρισμό το 2021. Πολλοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες που επέμεναν ότι η πληθωριστική έκρηξη ήταν παροδική, τώρα παραδέχθηκαν ότι θα συνεχιστεί. Με διάφορους βαθμούς επείγουσας ανάγκης, σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, όπως η ποσοτική χαλάρωση, ώστε να αρχίσουν να ομαλοποιούν τα επιτόκια.

Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών θα δοκιμαστεί εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής οδηγήσουν σε κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων, πιστώσεων και χρηματιστηρίων. Με μια τόσο μαζική συσσώρευση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι αγορές μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Εάν υπάρξει οργή, οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν σε παγίδα χρέους και πιθανότατα θα αντιστρέφουν την πορεία τους. Αυτό θα έκανε πιθανή μια ανοδική μετατόπιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, με τον πληθωρισμό να γίνεται ενδημικός.

Το επόμενο έτος φέρνει επίσης αυξανόμενους γεωπολιτικούς και συστημικούς κινδύνους. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, υπάρχουν τρεις μεγάλες απειλές που πρέπει να προσέξουμε.

Πρώτον, η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και μένει να φανεί εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο περιφερειακό καθεστώς ασφάλειας μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της απειλής. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και απείλησε σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν άμεσα για να υπερασπιστούν την Ουκρανία από μια επίθεση. Όμως η ρωσική οικονομία έχει γίνει πιο ανθεκτική στις κυρώσεις από ό,τι στο παρελθόν, επομένως τέτοιες απειλές μπορεί να μην αποθαρρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε τελική ανάλυση, ορισμένες κυρώσεις της Δύσης –όπως η κίνηση αποκλεισμού του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2– θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινώσουν τις ελλείψεις ενέργειας της ίδιας της Ευρώπης.

Δεύτερον, ο σινο-αμερικανικός ψυχρός πόλεμος γίνεται όλο και πιο ψυχρός. Η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική της πίεση στην Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (όπου γεννιούνται πολλές εδαφικές διαμάχες) και η ευρύτερη αποσύνδεση μεταξύ της κινεζικής και της αμερικανικής οικονομίας, επιταχύνεται. Η εξέλιξη αυτή θα έχει στασιμοπληθωριστικές συνέπειες με την πάροδο του χρόνου.

Τρίτον, το Ιράν είναι πλέον ένα πυρηνικό κράτος στο κατώφλι. Εμπλουτίζει γρήγορα ουράνιο σε βαθμό σχεδόν όπλων και οι διαπραγματεύσεις για μια νέα ή ανακαινισμένη πυρηνική συμφωνία δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ εξετάζει ανοιχτά χτυπήματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αν συνέβαινε αυτό, οι στασιμοπληθωριστικές συνέπειες θα ήταν πιθανώς χειρότερες από τις γεωπολιτικές κρίσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο του 1973 και του 1979.

Η νέα χρονιά φέρνει και αρκετές συστημικές ανησυχίες. Το 2021, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες, οι τυφώνες, οι πλημμύρες, οι τυφώνες και άλλες καταστροφές αποκάλυψαν τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πραγματικό κόσμο. Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη πρόσφερε ως επί το πλείστον φθηνή συζήτηση, αφήνοντας τον κόσμο σε καλό δρόμο για να υποστεί μια καταστροφική θέρμανση 3° Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Οι ξηρασίες προκαλούν ήδη μια επικίνδυνη άνοδο στις τιμές των τροφίμων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η επιθετική ώθηση για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας οδηγεί σε ανεπαρκείς επενδύσεις στη χωρητικότητα ορυκτών καυσίμων πριν υπάρξει επαρκής προσφορά ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτή η δυναμική θα δημιουργήσει πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι κλιματικές ροές προσφύγων προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες προηγμένες οικονομίες θα αυξηθούν ακριβώς τη στιγμή που αυτές οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική δυσλειτουργία αυξάνεται τόσο στις προηγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να προσφέρουν μια προεπισκόπηση της πλήρους συνταγματικής κρίσης –αν όχι καθαρής πολιτικής βίας– που θα μπορούσε να ακολουθήσει την προεδρική ψηφοφορία το 2024. Οι ΗΠΑ βιώνουν σχεδόν άνευ προηγουμένου επίπεδα κομματικής πόλωσης, αδιέξοδο και ριζοσπαστικοποίησης που ενέχει σοβαρό συστημικό κίνδυνο.

Τα λαϊκιστικά κόμματα (τόσο της ακροδεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς) δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, όπου ο λαϊκισμός έχει μια καταστροφική ιστορία. Το Περού και η Χιλή εκλέχθηκαν και οι δύο ριζοσπαστικοί αριστεροί ηγέτες το 2021, η Βραζιλία και η Κολομβία ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους το 2022 και η Αργεντινή και η Βενεζουέλα θα παραμείνουν σε τροχιά οικονομικής καταστροφής. Η ομαλοποίηση των επιτοκίων από τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς σε αυτές και σε άλλες εύθραυστες αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, για να μην αναφέρουμε τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με δείκτες χρέους που είναι ήδη μη βιώσιμοι.

Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν φούσκες. Τα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια είναι και τα δύο ακριβά (με αναλογίες τιμής προς κέρδη άνω του μέσου όρου). Οι τιμές των ακινήτων (τόσο στέγασης όσο και ενοικίασης) είναι υψηλές στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες οικονομίες και εξακολουθεί να υπάρχει μια τρέλα με μετοχές μιμιδίων, περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης και SPAC (εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού). Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και τα πιστωτικά περιθώρια – τόσο υψηλής απόδοσης όσο και υψηλής ποιότητας – έχουν συμπιεστεί, εν μέρει λόγω της άμεσης και έμμεσης υποστήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Όσο οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονταν σε αντισυμβατικό τρόπο πολιτικής, το πάρτι μπορούσε να συνεχιστεί. Ωστόσο, οι φούσκες περιουσιακών στοιχείων και πιστώσεων ενδέχεται να ξεφουσκώσουν το 2022 όταν ξεκινήσει η ομαλοποίηση της πολιτικής. Επιπλέον, ο πληθωρισμός, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι γεωπολιτικοί και συστημικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για διόρθωση της αγοράς το 2022. Ό,τι κι αν συμβεί, οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν στα άκρα των θέσεων τους για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin