Image default
Οικονομία

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

Την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παραμένουν, επισήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκαλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup ήταν η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ευρωζώνης, παρουσία του επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν. «Οι προσπάθειες που έγιναν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας ήταν οι κατάλληλες και σε σωστή κλίμακα», είπε ο Π. Ντόναχιου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομία στην ΕΕ ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας Covid-19, από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε προ κρίσης επίπεδα. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, εντός του 2022 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ κρίσης, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι η πολιτική απάντηση που δόθηκε στην κρίση του κορωνοϊού ήταν η κατάλληλη. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην κρίση της πανδημίας και τη χρηματοπιστωτική κρίση, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση. Όπως είπε, στην χρηματοπιστωτική κρίση υπήρχαν σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που έπρεπε να διορθωθούν και αυτό ήταν οδυνηρό. Σημείωσε, επίσης, ότι στην κρίση της πανδημίας οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης.

«Σε χαμηλά επίπεδα χρεοκοπίες και ανεργία»

Εξάλλου, στο Eurogroup συζητήθηκε το θέμα της φερεγγυότητας των εταιρειών, καθώς τα κράτη-μέλη διοχετεύουν πλέον τη στήριξή τους στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Η Επιτροπή παρουσίασε πέντε τομείς πολιτικής στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα. Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πριν από ενάμισι χρόνο όλοι φοβόντουσταν χρεωκοπίες και ανεργία, αλλά παραδόξως διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αν και όπως είπε οι τομείς που πλήττονται περισσότερο σήμερα είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια. «Φυσικά γνωρίζουμε ότι η πρόκληση μετάβασης από κάποιους τομείς σε άλλους είναι πολύ δύσκολη», αναγνώρισε ο Π. Τζεντιλόνι, αλλά πρόσθεσε ότι οι πολιτικές στήριξης θα είναι σημαντικές.

Για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι σήμερα έγινε η «πρώτη ουσιαστική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, ακούστηκαν πολλές απόψεις από τις κυβερνήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των σχεδίων προϋπολογισμού, τη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, το συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών κτλ. Από την πλευρά του, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι σε λίγες εβδομάδες η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οδηγίες της για την δημοσιονομική πολιτική το 2023 και τους επόμενους μήνες θα προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, ερωτηθείς για το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι παρότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αρκετοί υπουργοί έθεσαν το θέμα. «Όλοι οι υπουργοί κατανοούν τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών στο βιοτικό επίπεδο, στην επιχειρηματικότητα και όλοι τους απαντούν με μέτρα που είναι κατάλληλα για την οικονομία τους», ανέφερε ο Π. Ντόναχιου. «Η άποψή μας σε ό,τι αφορά το επίπεδο και τη φύση του πληθωρισμού δεν έχει αλλάξει. Αναμένουμε ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε. Σε γενικές γραμμές όμως, αναμένουμε ότι εντός του έτους, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin