Image default
Τοις Μετρητοίς

2022: Το πρώτο ιστορικό ρεκόρ

Αποφασισμένη να μπει με το «δεξί» στη νέα χρονιά εμφανίζεται η κυβέρνηση  επιταχύνοντας τις εργασίες  σε όλα εκείνα τα μέτωπα που μπορούν να  ανταποκριθούν στο κεντρικό κάλεσμα της ισχυρής  αναπτυξιακής πορείας της χώρας.  Ένας από τους βασικούς στόχους της είναι  να καλυφθεί το συντομότερο δυνατό  το χαμένο έδαφος που άφησε πίσω της η υγειονομική κρίση της περασμένης διετίας.

Η  αιχμή του δόρατος φαίνεται να βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον τεράστιο όγκο των  υπό δημοπράτηση έργων να κάνουν τους κατασκευαστικούς ομίλους να δουλεύουν νυχθημερόν για να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε όλους αυτούς τους διαγωνισμούς που θα πέσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ήδη στις επόμενες 45 μέρες έχουν προγραμματιστεί δημοπρατήσεις έργων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 6  δισ. ευρώ (!) με τα σιδηροδρομικά έργα να έχουν την μερίδα του λέοντος.

Μιλάμε για ένα πραγματικό  ιστορικό ρεκόρ  δημοπρατήσεων που εκτελούνται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τέτοιο περιβάλλον δισεκατομμυρίων που ο κατασκευαστικός κλάδος δεν είχε δει σχεδόν ποτέ. 

Οι εξελίξεις αυτές  είναι φυσικά  μόνο η μία πλευρά του νομίσματος που έχει να κάνει με το δημόσιο τομέα. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας έχει μπει στο χορό  από τα μέσα του 2021 και όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμος να χορέψει μέχρι τελικής πτώσεως. Από τον πολλά υποσχόμενο κατασκευαστικό κλάδο θα θέσουμε υπό το φως της διαγραμματικής ανάλυσης τους ομίλους : ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΙΝΚΑΤ) έχει ήδη μαζέψει ένα ανεκτέλεστο έργων άνω των 800 εκατ. ευρώ και στη κυριολεξία όποιο διαγωνισμό και αν σηκώσεις θα τη βρεις από κάτω με σημαντικές αξιώσεις. Ο όμιλος άλλωστε από τα τέλη του προηγούμενου έτους έχει κατέβει πολύ δυνατός δίνοντας σημαντικό βάρος σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και κερδοφορίας.  Τα κατασκευαστικά έργα, την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση με την υλοποίηση έργων ΑΠΕ και energy storage, όπου η ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαθέτει αξιόλογο χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος άνω του 1.5GW, το real estate και τα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Από τα  έργα που αναλαμβάνει καταλαβαίνει κανείς ότι ο όμιλος έχει ανέβει πλέον στη μεγάλη κατηγορία καθώς έχει προχωρήσει βάση επιτυχημένης στρατηγικής στην  υλοποίηση γιγάντων έργων υποδομών που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία.

Εν αναμονή τώρα της επερχόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα δηλώσει τη δυναμική της παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο  η μετοχή δείχνει έτοιμη να διαβεί τη ζώνη αντίστασης των 2,40 με 2,50 ευρώ. Το ανοδικό αυτό σενάριο αν επιτευχθεί  με σημαντικό όγκο συναλλαγών είναι ικανό να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το όριο των 3 με 3,20 ευρώ.

Σημαντικές από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ (ΜΥΤΙΛ), καθώς φαίνεται ότι θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω στην περιοχή αντίστασης των 16,20 με 16 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο που έχει προκαλέσει την αποτύπωση 5 συνολικά τοπικών κορυφών μέσα σε ένα διάστημα 275 ημερών αρνούμενο έτσι  στη τιμή της μετοχής να περάσει με ασφάλεια πάνω από αυτό. Τώρα αν με την έκτη προσπάθεια προκληθεί μια επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με ισχυρό όγκο διαφυγής τότε θα πρέπει να περιμένουμε  μια επιθετική κίνηση προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 17,50 ευρώ. Χορηγό σε αυτή τη κίνηση έχει τη διαγραμματική ένδειξη φυγής που δίνει η ανοδική καταστρατήγηση του τριγωνικού σχηματισμού “T”. Από εκεί και πάνω το έδαφος θα ανοίξει για τα 20 ευρώ.

Μήπως έφτασε η ώρα για τη μετοχή του ομίλου  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) να τμήσει ανοδικά το άνω όριο του μακροπρόθεσμου πλάγιου σχηματισμού συσσώρευσης και να ανοίξει τα ανοδικά πανιά για τα 13 ευρώ; Κάτι  τέτοιο δείχνει πάντως ο υπάρχον σχηματισμός,  καθώς με βάση τη διαγραμματική αποτύπωση του προκληθέντος όγκου των συναλλαγών  η κίνηση μοιάζει πιο πολύ με χώνεμα της μεγάλης ανόδου από την περιοχή των 5,75 προς τα 10,60 ευρώ παρά για διανομή και πιθανή απαρχή έντονης καθοδικής κίνησης. Ο γιγάντιος δε ανοδικός στροφέας “S” που ξεκίνησε το  2012 δεν έχει πει ακόμα τη τελευταία του κουβέντα μιας που συνεχίζει να σπρώχνει τη τιμή της μετοχής στοχεύοντας σε υψηλότερα νούμερα τιμών.

Το σημείο τώρα  που θα δώσει το εναρκτήριο ανοδικό λάκτισμα εντοπίζεται στην περιοχή των 10,60 ευρώ. Η με φίλτρο τριών ημερών  ανοδική του λεηλάτηση θα βάλει μπρος τις μηχανές για τη μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των 13 και μετά των 14,50 ευρώ όπου και συναντάμε τον ανοδικό στόχο που είχε θέσει την άνοιξη του 2017 η ανοδική τμήση της neckline του ανάποδου επιβλητικού  διαγραμματικού σχηματισμού Head and Shoulders.

Παραπλήσια περίπτωση διαγραμματικής συσσώρευσης έχουμε και στη μετοχή του ομίλου ΑΒΑΞ με τη τιμή να δίνει σημάδια διακράτησης των εντάσεων μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,30 με 0,95 ευρώ. Εδώ μια πιθανή ανοδική διαφυγή πάνω από το άνω όριο των 1,30 ευρώ θα δώσει έδαφος για μια προσπάθεια προσέγγισης των υψηλών της τελευταίας επταετίας στα 1,45 ευρώ. Στη περίπτωση όμως που η μετοχή του ΑΒΑΞ περάσει «ζωντανή» από το εν λόγω σημείο τότε το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στη τοπική κορυφή του 2009 στα … 4,08 ευρώ.

Ο αναπτυσσόμενος μακροπρόθεσμος σχηματισμός Pitchfork του 2016 δίνει λαβές στο 2022 για τη δημιουργία μιας κυματικής κίνησης που θα φέρει τη τιμή της μετοχής μέσα στη ζώνη των 1,50 με 1,45 ευρώ.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

- 2022: Το πρώτο ιστορικό ρεκόρ appeared first on Chartswar.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin