Image default
Ευρώπη

Αυστρία: Ζητά τη στήριξη της Γερμανίας για αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες

Ενόψει του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ δήλωσε ότι έχει μεγάλες ελπίδες πως η Γερμανία θα υποστηρίξει τις «φειδωλές χώρες» για μια ταχεία επιστροφή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία COVID-19.

«Η Γερμανία υπήρξε πάντα εταίρος όταν πρόκειται για τη σταθερότητα. Και αν διαβάσετε το γερμανικό σύμφωνο συνασπισμού, υπάρχουν πολλά μηνύματα προς την κατεύθυνση της σταθερότητας», δήλωσε ο Μπρούνερ σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι επί του παρόντος αναστέλλονται λόγω της πανδημίας.

«Υπερασπιζόμαστε επίσης την επιστροφή στους αυστηρότερους κανόνες μόλις τελειώσει η κρίση», τόνισε ο Μπρούνερ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί «περιθώριο ελιγμών» για μελλοντικές κρίσεις.

Η Αυστρία υποστηρίζει εδώ και καιρό την επιστροφή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υποχρεώνει τα μέλη της Ευρωζώνης να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους στο 60% τα επόμενα 20 χρόνια και να μειώσουν το ετήσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ κατ’ ανώτατο όριο.

Η Γαλλία και η Ιταλία, από την άλλη, πιέζουν για τη μεταρρύθμιση των αυστηρών κανόνων για το έλλειμμα, υποστηρίζοντας ότι θα παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος τις κατευθυντήριες γραμμές της μεταρρύθμισης, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ χαρακτήρισε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες «ξεπερασμένους» και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη».

«Χρειαζόμαστε ένα σύμφωνο, χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες, αλλά πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ένα σύμφωνο ανάπτυξης», δήλωσε ο Λε Μερ πριν από τη συνάντηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να υιοθετήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των δύο θέσεων.

«Είμαστε ανοιχτοί στην πρόοδο και την περαιτέρω ανάπτυξη», δήλωσε ο Λίντνερ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε μια σοφή ισορροπία μεταξύ του περιορισμού του δημόσιου χρέους από τη μία πλευρά και της απελευθέρωσης των επενδύσεων στον μετασχηματισμό από την άλλη».

Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι είναι «πολύ υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους» και ότι «τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε και πάλι δημοσιονομικά αποθέματα».

Σχετικα αρθρα

Ναυτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία για την εξαγωγή των σιτηρών

admin

Μήπως οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει μπούμεραγκ για την Ε.Ε.;

admin

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

admin

Το Μαυροβούνιο ενδέχεται να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

admin

ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εκλογών από τους Κροάτες της Βοσνίας

admin

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

admin

«Ναι» στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια από Κροατικό Δικαστήριο

admin

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα ταλαιπωρηθεί λόγω περιορισμένων πτήσεων προς Βρυξέλλες

admin

ΥΠΑΜ: Η Πολωνία θα μπορούσε να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού λόγω της ελκυστικής εθελοντικής θητείας

admin