Image default
Ευρώπη

Η Ρομπέρτα Μετσόλα στο «τιμόνι» του Ευρωκοινοβουλίου: Εξελέγη νέα πρόεδρος

Η 43χρονη Ρομπέρτα Μετσόλα αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς εξελέγη νέας πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. 

Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι 43 ετών, κατάγεται από τη Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια, μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν.

Ασχολήθηκε με την πολιτική από τα πανεπιστημιακά της χρόνια και θεωρείται «παιδί της Ε.Ε.» στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα – τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας – πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Το 2013, η Μέτσολα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο: «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μέτσολα, λέει ο blogger Μανουέλ Ντέλια, ήταν κοντά στην οικογένεια της άτυχης Ντάφνε και βοήθησε στην προώθηση της έρευνας. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη Μάλτα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ίσως το πρώτο διεθνές όργανο που ενεπλάκη στη διεκπεραίωση της υπόθεσης». Η Μέτσολα συμμετείχε σε πολλές αντιπροσωπείες της Ε.Ε. στη Μάλτα που άσκησαν πίεση. Τελικά, η εκστρατεία αυτή οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Μετσόλα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων: Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μέτσολα διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση. Στο παρελθόν έχει καταψηφίσει στην ευρωβουλή σειρά διατάξεων για τις αμβλώσεις μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της χώρας της που αντιμάχονται τα δικαιώματα των γυναικών στην επιλογή διακοπής της κύησης.

Η ευρωβουλευτής έχει επίσης την Ευρώπη στο σπίτι της: είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούνο Μέτσολα, ο οποίος ήταν  επίσης στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες για μια οργάνωση λόμπι για τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Εχουν τέσσερις γιους.

Σχετικα αρθρα

Ναυτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία για την εξαγωγή των σιτηρών

admin

Μήπως οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει μπούμεραγκ για την Ε.Ε.;

admin

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

admin

Το Μαυροβούνιο ενδέχεται να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

admin

ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εκλογών από τους Κροάτες της Βοσνίας

admin

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

admin

«Ναι» στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια από Κροατικό Δικαστήριο

admin

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα ταλαιπωρηθεί λόγω περιορισμένων πτήσεων προς Βρυξέλλες

admin

Μητσοτάκης – Ζέντερ: «Στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. η διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μεσόγειο»

admin