Image default
Οικονομία

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τις περικοπές στις χηρείας

-

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόκειται να προσφύγουν αρκετές οργανώσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για να ακυρωθεί η εγκύκλιος που παρεμβαίνει στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας ως αντισυνταγματική. Μετά τον σάλο που προηγήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, από την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου, την τελική κρίση αναμένεται να έχει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο γνωστός εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη λάβει εντολή για να προσφύγει στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, από την 1η/1/2022 αφαιρείται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανάπηροι, συντάξεις χηρείας) η σώρευση εθνικής σύνταξης από διαφορετική αιτία (δύο συντάξεις – σύνταξη γήρατος και θανάτου – σύνταξη αναπηρίας και θανάτου). Άρα θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από 1ης/1/2022 και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων, από την ισχύ του ν. 4387/2016, θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκύψουν περικοπές σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας που είχαν χορηγηθεί την τελευταία πενταετία, περίοδο λειτουργίας του «νόμου Κατρούγκαλου». Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται σε ένα άτυπο «πάγωμα» της εγκυκλίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, ενδεχομένως με κάποιο εσωτερικό έγγραφο, αν κριθεί απαραίτητο.

Φορολόγηση αναδρομικών

Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρεμβαίνει εκ νέου στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί 1,1 εκατ. δικαιούχους και αφορά τη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν το 2020. Το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για την ανάγκη να υποβληθεί τροπολογία στη Βουλή, που θα ακυρώνει τη σημερινή διαδικασία, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν οι συνταξιούχοι από το 1,3 δισ. ευρώ που έλαβαν ως αναδρομικά να επιστρέψουν πίσω 431 εκατ. ευρώ, μέσω πρόσθετης φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin