Image default
Ευρώπη

Φιλανδία: «Σύννεφα» στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας λόγω Ουκρανίας

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός έκτου πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία έχουν αργήσει να προχωρήσουν και τώρα εμφανίζονται περισσότερα εμπόδια λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Η καρδιά του αντιδραστήρα, το δοχείο πίεσης, πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ουκρανία και η φινλανδική Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (STUK) καλείται να παρακολουθεί και να επιθεωρεί τη διαδικασία. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στο Ντονμπάς, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τη μετωπική γραμμή. Με την επέκταση των εχθροπραξιών, η πρόσβαση στο εργοτάξιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ακόμη και αδύνατη.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «Kauppalehti», η οποία ανέφερε πρώτη το θέμα, ο διευθυντής επικοινωνίας Sakari Kotola διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία καθυστέρηση και ότι το έργο του πυρηνικού εργοστασίου «Hanhikivi1» εκτελείται ομαλά.

Όμως, περαιτέρω επιπλοκές για το εκτιμώμενο έργο των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να προκύψουν από τη δομή της ιδιοκτησίας. Από την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Fennovoima», το 66% ανήκει στη φινλανδική «Voimaosakeyhtiö SF». Το υπόλοιπο 34% είναι στην ιδιοκτησία της «RAOS Voima Oy», της φινλανδικής θυγατρικής της ρωσικής «Rosatom». Οι Ρώσοι μπήκαν στην κοινοπραξία μετά την απόφαση της γερμανικής E.ON να εγκαταλείψει το έργο το 2014. Σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, η Rosatom θα υποστεί σίγουρα κυρώσεις.

Η εμπορική λειτουργία του «Hanhikivi1» λέγεται ότι θα ξεκινήσει το 2029. Πολλά πρέπει να συμβούν πριν από αυτό. Από το εργοστάσιο λείπει ακόμη η άδεια κατασκευής και ο Ρώσος προμηθευτής «παραπαίει» και αργεί να παραδώσει τα απαιτούμενα έγγραφα ασφαλείας. Επίσης, πρέπει να λυθεί το θέμα της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων. Η σχολαστική κουλτούρα των φινλανδικών αρχών φαίνεται να αποτελεί κάποιου είδους έκπληξη.

Επίσης, η γεωπολιτική παίζει ρόλο. Το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε αξιολόγηση της ασφάλειας του έργου και των πιθανών συνδέσεων με άλλα ρωσικά συμφέροντα. Για τη Ρωσία, το έργο αφορά επίσης το κύρος. Θέλει να δείξει ότι η πυρηνική της τεχνολογία ανταποκρίνεται στα δυτικά πρότυπα. Το κατά πόσον η κατασκευή του εργοστασίου θα έχει πολιτικό βάρος για τη Φινλανδία θα φανεί στο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Ναυτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία για την εξαγωγή των σιτηρών

admin

Μήπως οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει μπούμεραγκ για την Ε.Ε.;

admin

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

admin

Το Μαυροβούνιο ενδέχεται να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

admin

ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εκλογών από τους Κροάτες της Βοσνίας

admin

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

admin

«Ναι» στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια από Κροατικό Δικαστήριο

admin

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα ταλαιπωρηθεί λόγω περιορισμένων πτήσεων προς Βρυξέλλες

admin

ΥΠΑΜ: Η Πολωνία θα μπορούσε να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού λόγω της ελκυστικής εθελοντικής θητείας

admin