Image default
Οικονομία

5G: Είναι η Τετάρτη «μέρα της κρίσης» για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες;

«Το εμπόριο της χώρας θα σταματήσει» προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών και -ακόμη χειρότερα- κάνουν λόγο ακόμη  για  επικείμενη «καταστροφική» αεροπορική κρίση την Τετάρτη. Πρόκειται για την ημέρα που AT&T και  Verizon -δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ- πρόκειται να  ενεργοποιήσουν την νέα υπηρεσία C-Band 5G

Σύμφωνα με επιστολή προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την οποία αποκάλυψε το Reuters,οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία θα μπορούσε δυνητικά «να καταστήσει άχρηστο έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών ευρείας ατράκτου και θα μπορούσε να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό».

«Σε μια μέρα σαν την χθεσινή, αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες θα υπόκεινται σε ακυρώσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις»,  έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines αλλά και οι UPS Airlines  Atlas Air,, JetBlue Airways και FedEx Express 

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει, ότι πιθανές παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευαίσθητα όργανα ενός αεροπλάνου, όπως τα αλτίμετρα, και τα όργανα λειτουργίας χαμηλής ορατότητας.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «να εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα εκτός από τα περίπου 2 μίλια (3,2 χλμ.) των διαδρόμων των αεροδρομίων» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια ή όταν οι πύργοι είναι πολύ κοντά στους διαδρόμους «έως ότου η FAA  καθορίσει πώς μπορούν οι πτήσεις να γίνουν με ασφαλεια».

«Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τους αποστολείς, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών».

«Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη θα θεωρηθούν άχρηστα   Οι κατασκευαστές αεροπλάνων μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να καθηλωθούν πολλά περισσότερα αεροπλάνα από ότι υπολογίζουμε» τονίζουν.

Η Airlines for America, το γκρουπ των αεροπορικών εταιρειών που προετοίμασε την επιστολή, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, όπως και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τι υποστηρίζουν οι οι δύο εταιρείες 

 Η AT&T και η Verizon, που κέρδισαν σχεδόν όλο το φάσμα της C-Band σε δημοπρασία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, συμφώνησαν στις 3 Ιανουαρίου να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας σε περίπου 50 αεροδρόμια για να μειώσουν τους κινδύνους παρεμβολών αλλά και να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανές παρεμβολές για έξι μήνες. Συμφώνησαν επίσης να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του 5G, για δύο εβδομάδες μέχρι την Τετάρτη, αποτρέποντας προσωρινά, την αντιπαράθεση.

Οι δύο εταιρείες έχουν υποστηρίξει  ότι τα δίκτυα 5G λειτουργούν σε άλλες χώρες χωρίς αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι στις ΗΠΑ και τη Γαλλία» έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών.

 Η FAA ωστόσο υποστηρίζει, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία εκπέμπουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας συγκριτικά με τις ΗΠΑ.  

 Η Ένωση CTIA της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας ανέφερε από την πλευρά της ότι το 5G χρησιμοποιείται ήδη σε 40 χώρες χωρίς ενδείξεις κινδύνου για τα αεροσκάφη.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin