Image default
Οικονομία

5G: Είναι η Τετάρτη «μέρα της κρίσης» για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες;

«Το εμπόριο της χώρας θα σταματήσει» προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών και -ακόμη χειρότερα- κάνουν λόγο ακόμη  για  επικείμενη «καταστροφική» αεροπορική κρίση την Τετάρτη. Πρόκειται για την ημέρα που AT&T και  Verizon -δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ- πρόκειται να  ενεργοποιήσουν την νέα υπηρεσία C-Band 5G

Σύμφωνα με επιστολή προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την οποία αποκάλυψε το Reuters,οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία θα μπορούσε δυνητικά «να καταστήσει άχρηστο έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών ευρείας ατράκτου και θα μπορούσε να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό».

«Σε μια μέρα σαν την χθεσινή, αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες θα υπόκεινται σε ακυρώσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις»,  έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines αλλά και οι UPS Airlines  Atlas Air,, JetBlue Airways και FedEx Express 

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει, ότι πιθανές παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευαίσθητα όργανα ενός αεροπλάνου, όπως τα αλτίμετρα, και τα όργανα λειτουργίας χαμηλής ορατότητας.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «να εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα εκτός από τα περίπου 2 μίλια (3,2 χλμ.) των διαδρόμων των αεροδρομίων» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια ή όταν οι πύργοι είναι πολύ κοντά στους διαδρόμους «έως ότου η FAA  καθορίσει πώς μπορούν οι πτήσεις να γίνουν με ασφαλεια».

«Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τους αποστολείς, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών».

«Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη θα θεωρηθούν άχρηστα   Οι κατασκευαστές αεροπλάνων μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να καθηλωθούν πολλά περισσότερα αεροπλάνα από ότι υπολογίζουμε» τονίζουν.

Η Airlines for America, το γκρουπ των αεροπορικών εταιρειών που προετοίμασε την επιστολή, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, όπως και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τι υποστηρίζουν οι οι δύο εταιρείες 

 Η AT&T και η Verizon, που κέρδισαν σχεδόν όλο το φάσμα της C-Band σε δημοπρασία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, συμφώνησαν στις 3 Ιανουαρίου να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας σε περίπου 50 αεροδρόμια για να μειώσουν τους κινδύνους παρεμβολών αλλά και να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανές παρεμβολές για έξι μήνες. Συμφώνησαν επίσης να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του 5G, για δύο εβδομάδες μέχρι την Τετάρτη, αποτρέποντας προσωρινά, την αντιπαράθεση.

Οι δύο εταιρείες έχουν υποστηρίξει  ότι τα δίκτυα 5G λειτουργούν σε άλλες χώρες χωρίς αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι στις ΗΠΑ και τη Γαλλία» έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών.

 Η FAA ωστόσο υποστηρίζει, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία εκπέμπουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας συγκριτικά με τις ΗΠΑ.  

 Η Ένωση CTIA της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας ανέφερε από την πλευρά της ότι το 5G χρησιμοποιείται ήδη σε 40 χώρες χωρίς ενδείξεις κινδύνου για τα αεροσκάφη.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin