Image default
Οικονομία

Γέλεν: Η Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη

Η παραλλαγή Όμικρον θα βαρύνει στην αμερικανική οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό της, διαβεβαιώνει σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τους δημάρχους της χώρας που συγκεντρώνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον.

«Η Όμικρον αποτελεί μια πρόκληση και θα έχει πιθανόν αντίκτυπο σε ορισμένα στοιχεία τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό αυτού που ήταν μια από τις ισχυρότερες περιόδους οικονομικής ανάπτυξης εδώ και έναν αιώνα», θα δήλωσει η Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν νωρίς σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εγγυημένο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε», επισημαίνει η υπουργός.

Η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, που οδήγησε σε άλμα τον αριθμό των μολύνσεων, έχει πολλαπλασιάσει τις περιπτώσεις που μπαίνουν σε καραντίνα άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ή οι στενές επαφές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε στην εργασία τους. Οι αεροπορικές εταιρίες, για παράδειγμα, ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις από τα Χριστούγεννα λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Κατά συνέπεια, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 1ο τρίμηνο του 2022, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο η Γέλεν διαβεβαίωσε ότι το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (ARP), το σχέδιο διάσωσης που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021 υπό την ώθηση του Τζο Μπάιντεν που μόλις είχε τότε φθάσει στον Λευκό Οίκο, «λειτούργησε ως εμβόλιο για την αμερικανική οικονομία, προστατεύοντας την ανάκαμψή μας από την πιθανότητα νέων παραλλαγών».

«Η προστασία δεν ήταν ολοκληρωμένη, αλλά ήταν πολύ ισχυρή –και απέτρεψε τις κοινότητες από το να υποστούν τις πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες της Όμικρον και της Δέλτα», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι 350 δισεκ. δολάρια έχουν διατεθεί σε τοπικές αρχές.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Γέλεν, «η πρώτη χρονιά της πανδημίας αποδεκάτισε τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, αναγκάζοντας τις πολιτείες και τις κοινότητες να απολύσουν ή να θέσουν σε αναστολή 1,3 εκατ. εργαζομένους. Επρόκειτο για εργαζομένους που σωστά χαρακτηρίστηκαν ‘απαραίτητοι’ –δάσκαλοι, μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα όμως με την ίδια, χάρη σε αυτά τα χρήματα, «όταν η Όμικρον ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις πόλεις μας, δεν τις βρήκε χωρίς χρήματα και διαλυμένες», αλλά «πολύ πιο έτοιμες να ανταποκριθούν».

«Η οικονομία των ΗΠΑ δεν λειτούργησε ποτέ δίκαια για κανέναν έγχρωμο Αμερικανό»

Η Γέλεν τίμησε την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με μια ομιλία που αναγνώρισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «δεν λειτούργησε ποτέ δίκαια για τους μαύρους Αμερικανούς ή, πραγματικά, για κανέναν έγχρωμο Αμερικανό».

Ερμηνεύοντας την ομιλία «I Have a Dream» του αείμνηστου ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων, η Γέλεν είπε: «Ο Δρ Κινγκ γνώριζε ότι η οικονομική αδικία ήταν συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη αδικία που πολεμούσε».

Στις παρατηρήσεις της, η Γέλεν σημείωσε τα βήματα που είχε κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ιδίων κεφαλαίων στο Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, ώστε οι έγχρωμες κοινότητες να λάβουν ανακούφιση από την πανδημία, και την ένεση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοινοτικά αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα μειοψηφίας.

- - Guardian, -

Σχετικα αρθρα

Προς οριστικό τέλος στα προγράμματα επιδότησης εισφορών λόγω πανδημίας

admin

Ενάμιση εκατομμύριο “ρεζερβέ” αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό τις επόμενες δύο εβδομάδες

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για να λάβουν την αποζημίωση έως 600 ευρώ

admin

Power Pass: Τα «μυστικά» για να μην απορριφθεί η αίτηση

admin

Καλοκαιρινό Fuel Pass «γιοκ» – Νέες εξελίξεις για το επίδομα βενζίνης

admin

Βερολίνο: Μεγάλες απώλειες για το αεροδρόμιο από την η απόσυρση μέρους του στόλου της Εasyjet

admin

Ρωσία: Επιπλέον 1 τρισ. ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φέτος

admin

Γερμανία: Προς επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

admin

Νέο ΕΣΠΑ και κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων

admin

Εθνική τρ.: Πτώση κερδών 35% στο Α τρίμηνο 

admin

ΕΦΚΑ: Ποιοι θεωρούνται ανασφάλιστοι από 31 Μαΐου

admin

G7: Κάλεσμα στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

admin