Image default
Ευρώπη

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

Εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο εστίασε στις τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμου υδρογόνου που η Γερμανία σκοπεύει να εισάγει στο μέλλον.

Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα των ενεργοβόρων τομέων χάλυβα και χημικών προϊόντων της Ευρώπης. Όμως θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να παραχθούν οι απαραίτητες ποσότητες «πράσινου» υδρογόνου και η Γερμανία εξετάζει τις εισαγωγές για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας της.

«Εμείς, ως γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα ανοίξουμε πολύ σύντομα ένα γραφείο για τη διπλωματία του υδρογόνου στο Κίεβο», δήλωσε η Μπέρμποκ στις 17 Ιανουαρίου κατά την επίσκεψή της στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το γραφείο θα βοηθήσει στο να δρομολογηθούν «συγκεκριμένα έργα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η ίδια.

Καθώς η Γερμανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τόσο τον άνθρακα όσο και το φυσικό αέριο στη δεκαετία του 2030, το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο τόσο για βιομηχανικούς σκοπούς όσο και για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένης της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας της Γερμανίας σε υδρογόνο, «η εισαγωγή πράσινου υδρογόνου θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο», αναφέρει ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στον εναρκτήριο απολογισμό του για το κλίμα.

«Μακροπρόθεσμα, θα εισάγουμε μεγάλες ποσότητες κλιματικά ουδέτερου υδρογόνου», έγραψε στο Twitter η Βερόνικα Γκριμ, σημαίνουσα οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου υδρογόνου της Γερμανίας.

Σε αυτό το σημείο έρχεται στο προσκήνιο η Ουκρανία. «Η Ουκρανία έχει τεράστιο δυναμικό για «πράσινο» υδρογόνο ως εναλλακτική λύση για το ορυκτό αέριο», έγραψε στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Μπέρμποκ επισκέφθηκε το ουκρανικό συμβούλιο υδρογόνου.

«Η ενεργειακή μας εταιρική σχέση με την Ουκρανία υποστηρίζει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την επέκταση του πράσινου υδρογόνου», εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών στον λογαριασμό της στο Instagram.

Ενώ η Μπέρμποκ ήταν πρόθυμη να συζητήσει τις μελλοντικές εισαγωγές υδρογόνου της Γερμανίας από την Ουκρανία, τα ουκρανικά αιτήματα για «εξαγωγές αμυντικών όπλων» απορρίφθηκαν λόγω της φιλειρηνικής στάσης της Γερμανίας, η οποία «έχει τις ρίζες της στην ιστορία μας».

Σε ορισμένους Ουκρανούς ωστόσο, η γερμανική εστίαση στο υδρογόνο προκαλεί βαθιά δυσαρέσκεια. «Δεν θα αποτρέψουμε μια ρωσική εισβολή με τη διπλωματία του υδρογόνου,  είναι εντελώς παράλογο αυτό», δήλωσε μια ουκρανική κυβερνητική πηγή στη BILD.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Για τη Γερμανία, η εισαγωγή «πράσινου» υδρογόνου από την Ουκρανία είναι απολύτως λογική. Η υποδομή του αγωγού είναι λίγο πολύ ήδη έτοιμη, αν και θα χρειαστεί μετασκευή, και θα μπορούσε επίσης να υλοποιήσει τη συμφωνία του Ιουλίου με τις ΗΠΑ σχετικά με τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις ΗΠΑ, η Γερμανία συμφώνησε να αποζημιώσει την Ουκρανία για τα διαφυγόντα έσοδα από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου του αγωγού Nord Stream 2. Ο αγωγός που υποστηρίζεται από τη Ρωσία απειλεί να στερήσει από την Ουκρανία περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια διαμετακομιστικά έσοδα. Παράλληλα, το Βερολίνο υποσχέθηκε ότι θα παράσχει στο Κίεβο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για τη μετάβαση του ενεργειακού του συστήματος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε επίσης για μια αρχική δωρεά ύψους 175 εκατ. δολαρίων (153,45 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022) για ένα «Πράσινο Ταμείο», καθώς και για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα βοηθήσει την Ουκρανία να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα με χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων (61,38 εκατ. ευρώ).

Το Πράσινο Ταμείο έχει ως δηλωμένο στόχο να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, την ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Όμως είναι αμφίβολο αν αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για μια μεγάλη χώρα όπως η Ουκρανία για να μετασχηματίσει την οικονομία της.

«Η παλιά κυβέρνηση [της Άνγκελα Μέρκελ] κατέβαλε 175 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για την Ουκρανία – σχεδόν τίποτα δηλαδή για αυτή τη βιομηχανία έντασης κεφαλαίου», εξήγησε ο Γιούρι Βιτρένκο, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, σε συνέντευξή του στη FAZ.

«Και από τα χρήματα που χρησιμοποιεί η Γερμανία για να μας βοηθήσει να καταργήσουμε σταδιακά τον άνθρακα, τα μισά πηγαίνουν σε Γερμανούς συμβούλους».

Καθώς όμως η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις φιλοδοξίες της για την εισαγωγή υδρογόνου, μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης. «Διεξάγουμε λεπτομερείς συζητήσεις πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Από σήμερα, ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ουκρανία σε μια μελλοντική οικονομία υδρογόνου εξακολουθεί να είναι αβέβαιος, δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων που θα χρειαστούν. «Στην Ουκρανία είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν χρήματα για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», εξήγησε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βιτρένκο πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει πολλά να προσφέρει.

«Είναι πιο λογικό να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε χώρες όπως η Ουκρανία, όπου υπάρχει αρκετός χώρος – και λιγότερες διαμαρτυρίες».

Διπλωμάτες, ωστόσο, δήλωσαν στη EURACTIV ότι το Κίεβο δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένο με τις ιδέες για τη χρήση του δικτύου φυσικού αερίου και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της χώρας για το πράσινο υδρογόνο. Κι αυτό γιατί η λύση αυτή θεωρείται ως ένα τέχνασμα με μόνο στόχο να αποφευχθεί η αντιμετώπιση του πραγματικού ζητήματος: Τη στρατηγική της Ρωσίας να εξαλείψει την Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το πράσινο υδρογόνο είναι ένα σχέδιο για το μέλλον, ενώ οι σημερινές απαιτήσεις της χώρας είναι να διατηρήσει το ρόλο της χώρας στην εξασφάλιση της ασφαλούς διαμετακόμισης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ σε Σερβία: «Αλλάξτε στάση και βάλτε κυρώσεις στην Ρωσία»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

admin

Έκθεση: Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκπληρώνουν τους κλιματικούς στόχους

admin

Η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

admin

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

admin

Η ΕΕ προτρέπει να προωθηθεί η μόνωση των κτιρίων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ανασταλούν οι απαιτήσεις της ΚΑΠ για τη βιοποικιλότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

admin

Η Βουλγαρία υιοθετεί μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ

admin

Ουκρανία – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μηχανισμός ανασυγκρότησης ενσωματωμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Iνστιτούτο ΕΝΑ: Η επικαιρότητα της μείωσης του χρόνου εργασίας

admin

Η βιομηχανία σιτηρών της Υεμένης ζητά άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μαζικού λιμού

admin

Βιομηχανία: Οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές αποβλήτων κινδυνεύουν να εμποδίσουν την ανακύκλωση στην Ευρώπη

admin