Image default
Αγορές

Συνεχίζεται η «κατρακύλα» της Wall Street- Δεν βρίσκει θετικούς καταλύτες

Συνεχίζεται η «κατρακύλα» της Wall Street- Δεν βρίσκει θετικούς καταλύτες

Οι πωλητές επικράτησαν για ακόμη μία συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να αδυνατούν να συγκρατήσουν τα αρχικά τους κέρδη. Στο «κάδρο» της νέας πτώσης της Wall Street βρίσκονται τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα φάνηκαν… λίγα.

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ «τρομάζει» τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει με απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,96% έκαστος και διαμορφώθηκαν στις 35.028,65 και 4.533,57 μονάδες αντίστοιχα. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,15% στις 14.340,30 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,89%.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Bank of America (BofA) ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το δ’ τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας ήταν αυξημένα κατά 28% στα 7,01 δισ. δολ. ή 82 σεντς ανά μετοχή, έναντι 76 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Αντίστοιχα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 14,5 δισ. δολ. για το δ’ τρίμηνο έναντι 13,6 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολ. ή 2,01 δολ. ανά μετοχή, έναντι 3,4 δισ. ή 1,81 δολ. ανά μετοχή πέρυσι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της BofA να ενισχυθεί κατά 1% και της Morgan Stanley κατά 2,5%.

Σύμφωνα με το FactSet, από τις 33 εταιρείες του S&P 500 που έχουν αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα, σχεδόν το 70% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,4% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1.702 εκατ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1.65 εκατ.

Νέα υψηλά 7ετίας για το πετρέλαιο

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και σήμερα το πετρέλαιο, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να λαμβάνουν ώθηση από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Παράλληλα, το πετρέλαιο έλαβε στήριξη από την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν στη νοτιοανατολική Τουρκία, οδηγώντας στην προσωρινή διακοπή της ροής.

Πρόσθετη στήριξη παρείχαν και οι σημερινές εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει φέτος τα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα, η ΙΕΑ αύξησε τις εκτιμήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση για το επόμενο έτος, κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο παράδοσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,53 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 86,96 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το συμβόλαιο Μαρτίου για το Brent πρόσθεσε 93 σεντς ή 1,1% και τερμάτισε στα 88,44 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως και τα δύο συμβόλαια διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

Τέλος μπήκε σήμερα στο σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει ισχυρή άνοδο και να κλείνει σε υψηλό δύο μηνών. «Σύμμαχος» στην άνοδο του χρυσού αποτελεί και πάλι η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό προσέθεσε 30,80 δολάρια ή 1,7% στα 1.843,20 δολάρια η ουγγιά, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο σημείο από τις 19 Νοεμβρίου του 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 74 σεντς ή σχεδόν 3,2% στα 24,231 δολάρια η ουγγιά. Αντίστοιχα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2% και έκλεισε στα 4,47 δολάρια η λίβρα.

 • Wall Street
 • ΗΠΑ
 • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
 • BofA
 • Morgan Stanley
 • ενάρξεις κατοικιών
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Σχετικα αρθρα

  Wall Street: Στα όρια της bear market ο S&P 500

  admin

  Νέα «βουτιά» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Στο «κόκκινο» παραμένει η Wall Street- Διευρύνεται το πτωτικό σερί

  admin

  Απώλειες άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών-«Τρομάζει» ο πληθωρισμός

  admin

  Το sell off στη Wall Street παρέσυρε τις ασιατικές αγορές

  admin

  Sell off στη Wall Street-Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020

  admin

  «Λύγισαν» υπό το βάρος του πληθωρισμού οι ευρωαγορές

  admin

  Απότομο «φρένο» στο ανοδικό σερί της Wall Street

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Μικρές απώλειες στο άνοιγμα

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός για τις προοπτικές ανάπτυξης

  admin

  Πάτησε «γκάζι» η Wall Street-«Καύσιμα» τα μάκρο και η Fed

  admin

  Διευρύνουν το ανοδικό τους σερί οι ευρωαγορές

  admin