Image default
Πολιτική

Τσίπρας: Το παρασκήνιο πίσω από την πρότασή του για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση

Ανατροπές στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αίροντας παραδοσιακά στεγανά, φαίνεται πως επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο προγραμματίζεται για τις 31 Μαρτίου -4 Απριλίου.

Στην καινοφανή, για την κουλτούρα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου απόφαση, δηλαδή αυτή της εκλογής του Προέδρου του κόμματος από την κοινωνική βάση και όχι από το Συνέδριο του κόμματος (όπως συνέβαινε παραδοσιακά μέχρι και την εκλογή του κ. Τσίπρα) συνέτειναν πολλοί και ετερόκλητοι λόγοι, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι μεγάλες κρίσεις την τελευταία διετία, μοιάζει να έχουν αφήσει πίσω πεπραγμένα και θέσφατα.

Η πρόταση, άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εκλέγεται μέσω «πλατιάς απεύθυνσης» στην κοινωνία είχε πέσει στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή κατά τους πρώτους μήνες μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2019, σηματοδοτώντας μια προσπάθεια αναβάπτισής του ίδιου, αλλά και του χώρου, ο οποίος εμφάνιζε τότε σημάδια οξείας εσωστρέφειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρμαχοι μιας τέτοιας εξέλιξης ήταν στενοί συνεργάτες, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την πτέρυγα των «προεδρικών», ενώ δεν έλειψαν και στελέχη που παρότρυναν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το σχετικό βήμα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπως η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.Εκείνη την εποχή, ο Αλέξης Τσίπρας εφέρετο έτοιμος να ανακοινώσει μία τέτοια αλλαγή στην διαδικασία εκλογής του προέδρου του κόμματος, αλλά εντέλει δεν είχε προχωρήσει, λόγω και σοβαρών εσωτερικών αντιδράσεων από στελέχη που μιλούσαν για προσπάθεια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα. 

Η ίδια, ωστόσο, εσωκομματική συζήτηση επανέρχεται, κατά πληροφορίες, στους κόλπους του κόμματος ανά περιόδους τα τελευταία δύο χρόνια, εμφανίζοντας μεγαλύτερα σημεία ωρίμανσης ως προς την πρόσληψή της από το εσωκομματικό ακροατήριο.

Η κλεψύδρα φαίνεται όμως πως γύρισε εντελώς αντίστροφα τους τελευταίους μήνες (μετά και την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ), καθώς το κλίμα στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγειρε υπέρ της ανανέωσης, αλλά και της ανάγκης κοινωνικής γείωσης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στόχο, άλλωστε, διακηρυγμένο για τον Αλέξη Τσίπρα ήδη με τη δήλωση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σε σειρά περιοδειών που πραγματοποίησε το φθινόπωρο ανά την Ελλάδα προέτασσε το «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία.

Την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ρηξικέλευθες αλλαγές φαίνεται πως επηρέασε αντανακλαστικά το τελευταίο διάστημα και η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να κινητοποιήσει 270.000 μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αποτέλεσε και όχημα επαναφοράς με αξιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη στο πολιτικό σκηνικό, σε μια κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία. Η τόλμη, μάλιστα, των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής να υπηρετήσουν το εγχείρημα εν μέσω πανδημίας, αλλά και η εκλογή στη θέση του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, ως εκφραστή της συνέχειας, αλλά και της ηλικιακής ανανέωσης της παράταξης, πιστώθηκαν στις δημοσκοπήσεις ως προς τα τελευταία ποσοστά του κόμματος, σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η «μεγάλη επανεκκίνηση» για την Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει μέσα από μια «καθολική ψηφοφορία» των μελών του κόμματος, ώστε να εκλέξουν τα ίδια και αδιαμεσολάβητα τον Πρόεδρό τους. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ροή εγγραφών νέων μελών προς την αξιωματική αντιπολίτευση, που  παρά την καμπάνια του κόμματος παραμένουν στα επίπεδα των 60.000 ανθρώπων, αλλά και θα ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσημο του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  που οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα είναι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, το πιθανότερο μάλιστα χωρίς αντίπαλο. 

Σημειώνεται ότι η πρόταση Τσίπρα έχει σημαντικές διαφορές από τα ισχύοντα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , καθώς η λίστα των ψηφοφόρων δεν θα είναι ανοικτή, αλλά «κλειστή». Δεν προβλέπεται,η συμμετοχή «φίλων» του κόμματος – πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλογή  δηλαδή χωρίς περαιτέρω εμπλοκή τους στις κομματικές διαδικασίες, αλλά μόνον των εγγεγραμμένων μελών, οι οποίοι μάλιστα δεν θα μπορούν να εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας, αλλά  έως μία καταληκτική ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξηγούσαν σχετικά, ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα». «Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο» μετέδιδαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως «με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ακόμη ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα, ενώ παράλληλα η «διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος», κατέληγαν.

Ειδήσεις σήμερα:Έφτασαν στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale από τη Γαλλία – Πέταξαν πάνω από την ΑκρόποληΘεοδωρικάκος: 180 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπιστεί από την αστυνομία της ΘεσσαλονίκηςΠώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση στο Ε9

Σχετικα αρθρα

Ο Τσίπρας έστειλε sms στα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

admin

Όλη η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Πώς αποδομούνται σε 12 σημεία οι τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά

admin

Τσίπρας για κλιματικό νόμο: Προστατεύει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

admin

Οικονόμου για Τσίπρα: Βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση

admin

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου

admin

Κατρίνης: Εθνική ενότητα, συνεννόηση και αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

admin

Τροπολογία Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις διακοπές ρεύματος

admin

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Δεν βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρωθυπουργό Βαυαρίας – Τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα

admin

Τσαβούσογλου: Νέες απειλές κατά της Ελλάδας – «Δεν μπλοφάρουμε!»

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: «Δεν θα αφήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις»

admin

Πειραιάς: «Δευτερόλεπτα ήταν εκεί, πήγε να παίξει στους κάβους» λέει ο πατέρας της 5χρονης

admin