Image default
Οικονομία

Εκατομμυριούχοι εναντίον …δισεκατομμυριούχων

Περισσότεροι από 100 εκατομμυριούχοι από εννέα χώρες, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, ζητούν τη φορολόγηση των…δισεκατομμυριούχων, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Φορολογήστε τους υπερ-πλούσιους τώρα», αναφέρουν με επιστολή τους προς το Φόρουμ του Νταβός, δύο οργανώσεις εκατομμυριούχων: Η Patriotic Millionaires (Πατριώτες Εκατομμυριούχοι) και «Millionaires for Humanity» ( Εκατομμυριούχοι για την Ανθρωπότητα). Όπως τονίζουν, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στη χρηματοδότηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η Αμερικανίδα παραγωγός ταινιών και κληρονόμος Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, ο Δανός-Ιρανός επιχειρηματίας Ντζαφάρ Σάλτσι, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Νικ Χανάουερ και η Αυστριακή κληρονόμος της BASF, Μαρλέν Ενγκελχομ.

Στην επιστολή τους οι εκατομμυριούχοι αναφέρουν ότι «ο κόσμος έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι πλουσιότεροι έχουν γίνει ακόμη περισσότερο πλούσιοι και πολύ λίγοι από αυτούς έχουν πληρώσει επαρκώς φόρους». Προτρέπουν τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τον πολύ μεγάλο πλούτο.

Σε ανάλυσή της, η Oxfam εκτιμά ότι ένας φόρος περιουσίας που ξεκινά από μόλις 2% ετησίως για τους εκατομμυριούχους και ανεβαίνει στο 5%για τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει παγκοσμίως 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό θα επέτρεπε σημαντική πρόοδο στη μείωση της φτώχειας, τη δίκαιη διανομή των εμβολίων για τον Covid-19 και τη υγειονομική περίθαλψη». 

Σχετικα αρθρα

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου Μεγάρου

admin