Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν την Τρίτη και οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε υψηλά δύο ετών καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το αν η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα και επιθετικά από το αναμενόμενο.

Οι επενδυτές, προερχόμενοι από ένα σαββατοκύριακο διακοπών πούλησαν μετοχές και ομόλογα παντού. Ο S&P 500 υποχώρησε 85,74 μονάδες, ή 1,8%, στις 4577,11 και ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 543,34 μονάδες ή 1,5%, στις 35368,47, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο.

Η πτώση ήταν ακόμη χειρότερη μεταξύ των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας και άλλων εταιρειών υψηλής ανάπτυξης. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 386,86 μονάδες, ή 2,6%, στις 14506,90, αφήνοντάς τον εντός μισής ποσοστιαίας μονάδας από την εισαγωγή σε φαση διόρθωσης.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου ανήλθε στο 1,866% -το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια- από 1,771% την Παρασκευή. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.

Οι μετοχές και τα ομόλογα βρίσκονται σε ταραχώδη κατάσταση από την αρχή του έτους. Και τα τρία σημεία αναφοράς μετοχών βρίσκονται στο κόκκινο για το 2022, με τον Nasdaq να υποχωρεί 7,3%. Το θέμα είναι πόσο και πόσο γρήγορα θα ενεργήσει η Fed σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με τους επενδυτές να είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργήσει πιο δυναμικά.


Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων δείχνουν ότι οι επενδυτές ποντάρουν τώρα σε τέσσερις έως πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, από τρεις σε τέσσερις την Παρασκευή, σύμφωνα με την CME Group.

«Οι αγορές εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν ένα επίπεδο για αυξήσεις επιτοκίων. Μόλις τον Οκτώβριο η αγορά περίμενε μία αύξηση επιτοκίων για το 2022 και τώρα αναμένει τέσσερις», δήλωσε ο Edward Park, επικεφαλής επενδύσεων στη βρετανική επενδυτική εταιρεία Brooks Macdonald. «Αυτό αντικατοπτρίζει το επίπεδο αβεβαιότητας που έχουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Fed».

Μερικές από τις πιο σκληρές πωλήσεις επικεντρώθηκαν σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης των οποίων τα κέρδη θα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που ρωτήθηκαν από την ερευνητική ομάδα της Bank of America τις τελευταίες εβδομάδες διαπίστωσαν ότι πολλοί μείωσαν την έκθεσή τους στην τεχνολογία, ωθώντας τις χορηγήσεις στον κλάδο στο χαμηλότερο σημείο από το 2008.

Οι μετοχές των μετοχών υπηρεσιών τεχνολογίας και επικοινωνιών στον S&P 500 υποχώρησαν 2,5% και 2%, αντίστοιχα. Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του Facebook, υποχώρησε 13,75 δολάρια ή 4,1%, στα 318,15 δολάρια. Το Netflix και το Alphabet σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 2,5% το καθένα.

«Βιώνουμε μια απόσυρση ρευστότητας και αυτό πραγματικά τρομάζει την αγορά», δήλωσε ο Jack Janasiewicz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Managers Solutions.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe – ο λεγόμενος δείκτης φόβου της Wall Street, γνωστός και ως VIX – ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό του σε ένα μήνα.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό της δράσης [της Fed] πιθανότατα θα κρατήσει τις αγορές σε άνοδο για το πρώτο εξάμηνο του έτους», έγραψε σε σημείωμα την Τρίτη ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird Private Wealth Management.

Πρόσθεσε ότι οι αναταράξεις της αγοράς ήταν πιο έντονες στις αναπτυσσόμενες μετοχές, οι οποίες ξεκίνησαν το χειρότερο έτος σε σχέση με τις μετοχές αξίας από το 1995.

Η τελευταία σεζόν τριμηνιαίων κερδών δεν βοήθησε. Αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν αναφέρει αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα κέρδη έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά από ένα έτος κατά το οποίο πολλοί ωφελήθηκαν από την ταραχώδη οικονομία της πανδημίας. Η Goldman Sachs ήταν η τελευταία που δημοσίευσε την Τρίτη, δείχνοντας πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ρίχνοντας τις μετοχές κάτω από 26,54 δολάρια ή 7%, στα 354,40 δολάρια και λειτουργώντας ως σημαντικη τροχοπέδη στον σταθμισμένο ως προς την τιμή Dow.

Ακολούθησαν ευρέως οι χρηματοοικονομικές μετοχές. Η διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία Charles Schwab υποχώρησε 3,37 δολάρια, ή 3,5%, στα 92,16 δολάρια, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου που αυξήθηκαν αλλά ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αναλυτές είπαν ότι η αύξηση των μετοχών σε όλο τον κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότατα συνέβαλε στο να δεχτούν σημαντικές επιτυχίες οι μετοχές της Schwab και άλλων μετά την αποδέσμευση κερδών.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin