Image default
Ευρώπη

Δεύτερη έρευνα για την πορτογαλική υπηκοότητα του Αμπράμοβιτς

Οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν εκ νέου επίσημη έρευνα σχετικά με τη χορήγηση πορτογαλικής υπηκοότητας στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς βάσει του νόμου περί ιθαγένειας για τους Σεφαραδίτες Εβραίους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα την Τετάρτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα για το θέμα, μετά την έναρξη ξεχωριστής έρευνας από το Ινστιτούτο Εγγραφών και Συμβολαιογραφικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα.

«Η σύσταση έρευνας που σχετίζεται με [αυτό] το θέμα επιβεβαιώνεται» δήλωσε πηγή στη Lusa ύστερα από δημοσίευμα του Radio Renascença. Επίσης η πηγή πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο περιφερειακό τμήμα της εισαγγελίας της Λισαβόνας.

Η παραχώρηση της πορτογαλικής υπηκοότητας στον Αμπράμοβιτς, το γνωστό ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, προέκυψε από μια διαδικασία που επέβλεψε η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο στο πλαίσιο του νόμου περί ιθαγένειας για τους Σεφαραδίτες Εβραίους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο τον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Καθολικής Ιεράς Εξέτασης.

Σύμφωνα με το καθεστώς, για την απόκτηση ιθαγένειας, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι ανήκει σε σεφαραδίτικη κοινότητα, ανεξάρτητα από τη χώρα της τρέχουσας διαμονής του. Ωστόσο, η τελική απόφαση και η νομική πιστοποίηση των εγγράφων είναι αρμοδιότητα του κρατικού ληξιαρχείου και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η χορήγηση ιθαγένειας στον Αμπράμοβιτς αναφέρθηκε στα τέλη του 2021 από την εφημερίδα Público, η οποία έγραψε συγκεκριμένα ότι διεκπεραιώθηκε σε μόλις έξι μήνες. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς είναι Πορτογάλος από τις 30 Απριλίου.

Αντιδρώντας στη διαδικασία, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας του Πόρτο Ντάνιελ Λίτβακ χαρακτήρισε «θετικές» τις έρευνες της εισαγγελίας και του Ινστιτούτου Εγγραφών και Συμβολαιογραφικών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας τη νομιμότητα της πιστοποίησης.

Ο Λίτβακ πρόσθεσε ότι «θα επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για μια διαδικασία ιθαγένειας που πληροί τις νομικές απαιτήσεις και έχει καταβάλει δύο πληρωμές ύψους 250 ευρώ: το τέλος διατήρησης και η αμοιβή που χρεώνεται από την κοινότητα πιστοποίησης».

Επεσήμανε επίσης ότι η πλήρης τεκμηρίωση της διαδικασίας πιστοποίησης για την απόδοση της πορτογαλικής ιθαγένειας στον Αμπράμοβιτς «βρίσκεται εδώ και καιρό στην κατοχή της Κεντρικής Υπηρεσίας Ληξιαρχείου της Λισαβόνας, με βάση τις πιστοποιήσεις των υψηλότερων διεθνών εβραϊκών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια».

Η υπόθεση Αμπράμοβιτς προκάλεσε την κριτική του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ο Ρώσος μεγιστάνας, είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «βρήκε τελικά μια χώρα όπου μπορεί να δωροδοκεί και να πραγματοποιεί κάποιες ημιεπίσημες και επίσημες πληρωμές ώστε να καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ».

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέψευσε την κριτική του Ναβάλνι. Η χορήγηση πορτογαλικής υπηκοότητας στον Αμπράμοβιτς είναι σύμφωνη με νόμο του 2014, τον οποίο «χιλιάδες άνθρωποι» έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σχετικα αρθρα

Ναυτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία για την εξαγωγή των σιτηρών

admin

Μήπως οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει μπούμεραγκ για την Ε.Ε.;

admin

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

admin

Το Μαυροβούνιο ενδέχεται να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

admin

ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εκλογών από τους Κροάτες της Βοσνίας

admin

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

admin

«Ναι» στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια από Κροατικό Δικαστήριο

admin

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα ταλαιπωρηθεί λόγω περιορισμένων πτήσεων προς Βρυξέλλες

admin

ΥΠΑΜ: Η Πολωνία θα μπορούσε να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού λόγω της ελκυστικής εθελοντικής θητείας

admin