Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

Μη υπολογίσιμες απώλειες στις αμερικανικές και διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένεται να επιφέρει η επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επισκέπτεται την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα σε μια ξέφρενη προσπάθεια να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ελπίζουμε να τα καταφέρει. Αλλά η κυβέρνηση σηματοδοτεί επίσης ότι μια εισβολή είναι πιθανή, και αν ναι, αξίζει να εξηγήσουμε γιατί η αποτροπή θα έχει αποτύχει.

Το λάθος έγκειται κυρίως στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στην επιθυμία του να αποκαταστήσει τη Μεγάλη Ρωσία. Αλλά αυτή η φιλοδοξία ήταν γνωστή τουλάχιστον από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οπότε γιατί ξανά τώρα; Και γιατί η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο απέτυχαν να τον πείσουν ότι το κόστος μιας άλλης εισβολής θα ξεπεράσει τα οφέλη;

Ο κ. Μπάιντεν δεν βοήθησε στην αποτροπή στη συνέντευξη Τύπου του την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια «μικρή εισβολή» από τη Ρωσία μπορεί να μην πυροδοτήσει μια ενιαία απάντηση από τη Δύση. «Είναι ένα πράγμα αν πρόκειται για μια μικρή εισβολή και μετά καταλήξουμε να παλέψουμε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε», είπε ο κ. Μπάιντεν. Πιεζόμενος επί του θέματος, δεν έδωσε καμία σαφήνεια σχετικά με το τι θα ήταν «ελάσσονος σημασίας» και ο κ. Πούτιν μπορεί να πιστεύει ότι τώρα έχει άδεια να καταλάβει τουλάχιστον κάποιο έδαφος.

Αυτή η απάντηση ταιριάζει με το μοτίβο που ανάγεται στις αδύναμες απαντήσεις της Δύσης στην προηγούμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Το 2009, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία τον προηγούμενο χρόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε «επαναφορά» με το Κρεμλίνο και πέτυχε ελάχιστα. Το 2014 ο κ. Ομπάμα και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ήταν πολύ αδύναμες για να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπόσχεται τώρα «τεράστιες συνέπειες» εάν η Ρωσία εισβάλει ξανά, αλλά γιατί να το πιστέψει ο κ. Πούτιν; Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας, επομένως ο κ. Πούτιν γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό. Αλλά οι ΗΠΑ απέτυχαν επίσης να αυξήσουν το κόστος μιας ρωσικής εισβολής εξοπλίζοντας επαρκώς το Κίεβο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας ουκρανός αξιωματούχος άμυνας μας είπε ότι η χώρα χρειάζεται «αντιαεροπορική, αντιπλοϊκή και αντιπυραυλική άμυνα (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot), ηλεκτρονικό και αντι-drone όπλο, καθώς και « συστήματα πυροβολικού και όλμων, αναγνωριστικό και ιατρικό εξοπλισμό, πλοία και βάρκες».

Την Τετάρτη, ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος καυχήθηκε ότι ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια μόλις 200 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είπε τι αποστέλλεται. Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η υπερβολική στρατιωτική βοήθεια θα έκανε τον κ. Πούτιν να εισβάλει. Όμως η αυτοσυγκράτηση δεν πτόησε τον κ. Πούτιν και η αποστολή περισσότερου εξοπλισμού μετά την έναρξη μιας εισβολής μπορεί να είναι μάταια.

Η Γερμανία αρνήθηκε επίσης να στείλει όπλα στο Κίεβο, με τον υπουργό Εξωτερικών τη Δευτέρα να επικαλείται ιστορικούς λόγους. Αυτό προέρχεται από μια χώρα που εξήγαγε όπλα αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Προφανώς η Ουκρανία είναι πιο προβληματική από την Αίγυπτο, τον κορυφαίο πελάτη του Βερολίνου πέρυσι.

Επίσης απογοητευτική είναι η αταξία των ΗΠΑ και της Ευρώπης σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις. Η Γερμανία είναι η καρδιά αυτού του προβλήματος. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε ως προτεραιότητα να φλερτάρει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως αντίστιξη στον Ντόναλντ Τραμπ και στο όνομα της διατλαντικής ενότητας. Αυτό ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς λανθασμένους υπολογισμούς του κ. Μπάιντεν.

Η κυρία Μέρκελ έχει αντικατασταθεί από έναν συνασπισμό με επικεφαλής ένα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που είναι ακόμη πιο ήπιο απέναντι στη Ρωσία. Ο κ. Μπάιντεν αντέστρεψε την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα έδινε στη Ρωσία μεγαλύτερη ενεργειακή μόχλευση έναντι της Ευρώπης. Αυτόν τον μήνα, ο Λευκός Οίκος άσκησε πίεση για να μην περάσει ένα νομοσχέδιο για τις κυρώσεις του Nord Stream 2 στη Γερουσία.

Αξιωματούχοι του SPD με επιρροή είπαν ότι η μοίρα του αγωγού δεν πρέπει να συνδεθεί με την Ουκρανία και ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέτρεψε αόριστα ότι «όλα θα πρέπει να συζητηθούν» μετά από μια εισβολή. Το φόντο είναι ο πόλεμος του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον για τη δική τους εγχώρια παραγωγή ενέργειας, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στον ρωσικό εκβιασμό.

Η πιο σκληρή οικονομική κύρωση θα ήταν η αποκοπή της Μόσχας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα Swift και η πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ. Μια γερμανική εφημερίδα ανέφερε πρόσφατα ότι η Δύση είχε αποκλείσει μια τέτοια κίνηση, αν και οι ΗΠΑ απάντησαν ότι «καμία επιλογή δεν είναι εκτός τραπεζιού». Ο κ. Πούτιν μπορεί να διαβάσει τις εφημερίδες και γνωρίζει ότι πολλοί στην Ευρώπη θα καταπολεμήσουν τυχόν κυρώσεις της Swift, ειδικά εάν η Ρωσία απειλήσει να ανταποδώσει παρακρατώντας ενέργεια από την Ευρώπη τον χειμώνα.

Πέρα από τους διαχωρισμούς πολιτικής είναι και το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μπάιντεν στους απατεώνες του κόσμου με τη χαοτική αποχώρησή του από το Αφγανιστάν. Ο κ. Πούτιν έχει μετακινήσει από τότε τα στρατεύματά του προς την Ουκρανία και αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο. Παρακολουθήσαμε έναν νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να εγκαταλείπει συμμάχους σε μια 20ετή σύγκρουση με το επιχείρημα ότι τα εσωτερικά ζητήματα είναι υψίστης σημασίας. Είδαμε έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρεί από τον κόσμο.

Εάν ο κ. Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, θα αρπάξει το έδαφος ενός γείτονα και θα εξαπλώσει περαιτέρω διχασμό στη δυτική συμμαχία. Η τραγωδία είναι ότι η Δύση δεν έχει κάνει αρκετά για να τον πείσει για το αντίθετο…

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin