Image default
Πολιτική

Η «επιστροφή» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη: Επικεφαλής του Ινστιτούτου ερευνών «Eteron»

Ένα γνωστό πρόσωπο της πολιτικής επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα, αλλά όχι στην ενεργό πολιτική, από νέο μετερίζι. Ο λόγος για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πρώην κυβερνητικό Εκπρόσωπο της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Μετά από ένα διάστημα απουσίας, λόγω της απασχόλησής του στη «Διεθνή Αμνηστία», ο κ. Σακελλαρίδης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δημόσια παρουσία του, αλλά και την «παραγωγής ιδεών και επιχειρημάτων στο δημόσιο λόγο», αναλαμβάνοντας Διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Ερευνών, Eteron.

Τεκτονικές αλλαγές

Παρουσιάζοντας σήμερα τη φυσιογνωμία, αλλά και τα δυνητικά πεδία δράσης του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, «Eteron» το 2022, ο Διευθυντής του, Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξήγησε ότι «η όλη ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού ξεκινάει από μία απλή διαπίστωση. Ότι ζούμε σε μία περίοδο που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, όπου πρακτικά τίποτα δεν μένει το ίδιο σε επίπεδο κοινωνικών εξελίξεων, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο». «Αφενός, μία δεκαετία οικονομικής κρίσης αναδιέταξε όλα όσα γνωρίζαμε τόσο σε επίπεδο κοινωνικού συμβολαίου, σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης αλλά και σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και δημοκρατίας. Αφετέρου, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών και κατευθύνσεων» επισήμανε ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μία ιστορική περίοδο, που, ανεξάρτητα από τη στενή συγκυρία, βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές τάσεις μετασχηματισμού του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε: η κλιματική κρίση, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακότητα και η ισχύς των μεγάλων δεδομένων, η επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η όλο και πιο άνιση κατανομή του πλούτου, η διαρκώς πιο προβληματική λειτουργία της δημοκρατίας, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής».

«Πρόκειται για στοιχεία που δεν συζητιούνται στον δημόσιο διάλογο», όπως διαπίστωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συμπληρώνοντας πως «ή και όταν συζητιούνται, αυτό γίνεται με όρους μονοδρόμων, μέσα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ορθοδοξίας που δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές προσεγγίσεις, ή με την κοινωνία και τους πολίτες στο περιθώριο, παρακολουθώντας απλώς κατευθύνσεις που χαράσσονται σε γυάλινους πύργους και τις οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν».

Ιδέες και επιχειρήματα

Αναφορικά με το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει το «Eteron», ο Διευθυντής του, Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε πως «επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τα επιχειρήματα, τα άτομα και τις οργανώσεις, για μία κοινωνία που θα βάζει τις πραγματικές ανάγκες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» και πρόσθεσε πως «δουλεύουμε μέσα από την έρευνα και την παραγωγή γνώσης, την ενδυνάμωση των πολιτών και της κοινωνίας, και τις δικτυώσεις και συνεργασίες, με σεβασμό, προσήλωση σε κοινές αξίες και ανοιχτότητα».

Κόμβος προοδευτικής σκέψης

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σακελλαρίδης υποστηρίζει πως «θέλουμε το Eteron να αποτελέσει κόμβο με την προοδευτική σκέψη που παράγεται στο εξωτερικό με την χώρα μας, αλλά και να αποτελέσει πομπό ενημέρωσης και διάχυσης της γνώσης και της προσπάθειας για κοινωνική αλλαγή που συμβαίνει στην Ελλάδα, και προς το εξωτερικό».

Διεθνής δικτύωση

Για την επίτευξη του στόχου, το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή έχει έρθει σε επαφή με πλήθος ινστιτούτων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να προωθηθούν αμοιβαίες συνεργασίες. Για το λόγο αυτό, «έχουμε κάνει την επιλογή το site μας (eteron.org) να είναι πλήρως δίγλωσσο (σε ελληνικά και αγγλικά), – και μελλοντικά και με επιλεγμένες μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες – ώστε η ιστοσελίδα του Eteron να γίνει σημείο συνάντησης και για όσους και όσες από το εξωτερικό επιθυμούν να έχουν γνώση στις συγκεκριμένες θεματικές για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Κοιτίδα προβληματισμού

Όσο για την έδρα του «Eteron», αυτή τοποθετείται στο κέντρο της Αθήνας, «σε έναν χώρο που φιλοδοξούμε να είναι ανοιχτός και φιλόξενος για άτομα, οργανώσεις και συλλογικότητες που επιθυμούν να συνεργάζονται μαζί μας» ανέφερε ο Διευθυντής του, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με σκοπό να διοργανώνονται εκεί εκδηλώσεις, συζητήσεις και συνεργασίες.

«Να αποτελέσει έναν ζωντανό κόμβο, μία κοιτίδα προβληματισμού, συνεύρεσης και παραγωγής ιδεών και δράσεων για την κοινωνική αλλαγή», σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα ανοιχτή οπτική, «θέλουμε να φιλοξενούνται εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που να μην έχουν καν την αιγίδα μας, με την προϋπόθεση να συμφωνούν με τους σκοπούς του οργανισμού μας με την ευρεία έννοια», συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος περιέγραψε τις προτεραιότητες του Ινστιτούτου για το 2022, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα 3 πρώτα projects του Eteron που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά τους πρώτους μήνες του 2022:

· Το project Ενοίκια στα Ύψη | Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα, που αφορά το ζήτημα της στέγασης και των ενοικίων στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά την Αθήνα,

· το project GenZ – Voice On, που επιχειρεί να ανοίξει το «μαύρο κουτί» και να εξερευνήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της γενιάς των Gen Z (προσεγγιστικά 15-25 ετών) στην Ελλάδα, και

· το project Οικονομική Δικαιοσύνη | Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα, που διερευνά τη σημερινή πραγματικότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική, αλλά και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις, διεργασίες και δυνατότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Απολύθηκε η υπάλληλος που εμπλέκεται στους «μαϊμού» εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά

Στα 18.869 τα νέα κρούσματα, 688 οι διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι

Aκρωτηριάστηκε το πόδι 50χρονου που εκτελούσε εργασίες σε πυλώνα της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-Παπαδημούλης σε Τσίπρα: «Μην ακούς αυτούς που λένε διώξε τα βαρίδια»

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να  αναπτύξει ένα καινοτόμο οικοσύστημα βιοτεχνολογίας-Σύσκεψη με την Ομάδα Εργασίας

admin

Μητσοτάκης: Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Βαγγέλη Παπαθανασίου: «Η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα»

admin

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

admin

Για ανεφοδιασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

ΝΔ: Νέοι αναπληρωτές γραμματείς στη Γραμματεία Οργανωτικού

admin

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών για τον Πόντο»

admin

Δένδιας: Με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

admin

O Παύλος Μαρινάκης επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας εκτοπισθέντων από την Ουκρανία, στην Ελευσίνα

admin

Δένδιας: Διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

admin

Τσίπρας για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης

admin