Image default
Ευρώπη

Η Επιτροπή διστάζει να παρέμβει για να δοθεί μια απάντηση στην κρίση του τομέα του χοίρειου κρέατος

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν θα παρέμβουν ακόμη άμεσα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις για τους ευρωπαίους χοιροτρόφους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να είναι βέβαιο ότι ο τομέας θα βρει διέξοδο μόνος του.

Ο ευρωπαϊκός τομέας του χοιρείου κρέατος υποφέρει εξαιτίας της πτώσης των τιμών που οφείλεται στις επιπτώσεις των αποκλεισμών της COVID στις υπηρεσίες τροφίμων – μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα και την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Κατά την τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (17 Ιανουαρίου), οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ-27 συζήτησαν το θέμα και ζήτησαν εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς ότι, παρά το γεγονός ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους για τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει στην αγορά σε επίπεδο ΕΕ, καθώς μπορεί να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης.

«Με την ανάκαμψη στον ορίζοντα, ας μην δημιουργούμε προσδοκίες ότι τα μέτρα της ΕΕ μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα» – όπως δήλωσε στους υπουργούς ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς θα πρέπει να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης καθώς οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται τον Οκτώβριο και η τάση αυτή συνεχίστηκε.

Οι τιμές των σφάγιων χοίρων έφτασαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα τον Νοέμβριο και άρχισαν να αυξάνονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο. Αυτό θεωρείται ενθαρρυντικό, καθώς στον κανονικό κύκλο παραγωγής οι τιμές πέφτουν αυτή ακριβώς την εποχή του έτους πριν αυξηθούν την άνοιξη.

«Δεν αποκλείω μια παρέμβαση εάν υπάρχει ανάγκη, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα είναι για καλό», εξήγησε ο Βοϊτσεχόφσκι στους ευρωβουλευτές της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Διαθέσιμα εργαλεία

Ωστόσο, οι χοιροτρόφοι εξακολουθούν να ανησυχούν, καθώς, αν και οι τιμές αυξήθηκαν πρόσφατα ελαφρά, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής.

«Ο τομέας του χοίρειου κρέατος περνάει τη βαθύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ. Οι τιμές είναι χαμηλές, και ακόμη και αν δεν είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, το κόστος παραγωγής είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε στη EURACTIV ο Αντόνιο Ταβάρες, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca.

Ο Βοϊτσεχόφσκι πρότεινε στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα «εργαλεία», όπως τα στοχευμένα εθνικά μέτρα για τον τομέα των χοίρων και τα κονδύλια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ένα άλλο εργαλείο που είναι ήδη διαθέσιμο είναι οι λεγόμενες ρυθμίσεις ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), οι οποίες επιτρέπουν στις εθνικές αρχές να στηρίζουν τους γεωργούς χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή.

«Αυτά τα εργαλεία, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια σας είναι τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση της κατάστασης», όπως δήλωσε ο Βοϊτσεχόφσκι στους υπουργούς.

Ωστόσο, προς το παρόν ο Επίτροπος απέκλεισε τα προγράμματα που προβλέπονται στην Κοινή Οργάνωση Αγροτικών Αγορών (ΚΟΑ), το «δίχτυ ασφαλείας» για τις γεωργικές αγορές σε περίπτωση κρίσης τιμών.

Τα εργαλεία στήριξης της ΚΟΑ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών της αγοράς για την καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων ή ακόμη και εξαιρέσεις από τους συνήθεις κανόνες ανταγωνισμού για τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος σε σχέση, για παράδειγμα, με τη μεταποίηση, την αποθήκευση ή τον προγραμματισμό της παραγωγής.

Ένα άλλο έκτακτο μέτρο είναι μια πολύ παραδοσιακή μορφή δημόσιας παρέμβασης της ΕΕ, γνωστή ως ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης (PSA), η οποία συνίσταται στην προσωρινή απομάκρυνση προϊόντων από τις διαταραγμένες αγορές με στόχο τη μείωση της βραχυπρόθεσμης υπερπροσφοράς, μεταξύ άλλων.

ΑΠΧ στην Ιταλία

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΑΠΧ στις ιταλικές περιφέρειες του Πιεμόντε και της Λιγουρίας – κοντά στην περιοχή του «ζαμπόν Πάρμας», είναι κακός οιωνός για τον τομέα.

«Πρέπει να αναγνωρίσω ότι η εμφάνιση της ΑΠΧ στην Ιταλία νωρίτερα αυτό το μήνα δεν είναι καλό νέο», όπως δήλωσε ο Βοϊτσεχόφσκι στους υπουργούς.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς έφτασε η ασθένεια στην Ιταλία, αλλά ο γονότυπος της νόσου είναι διαφορετικός από αυτόν στο νησί της Σαρδηνίας, όπου έχουν ενδημική κατάσταση για πάνω από 40 χρόνια χωρίς κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα.

«Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι ότι η ζημία μπορεί να περιοριστεί. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά», δήλωσε ο Πολωνός Επίτροπος.

Τις εξελίξεις στην Ιταλία ακολούθησαν ήδη ενέργειες σε τρίτες χώρες με την Ιαπωνία, το Κουβέιτ, την Κίνα, την Ελβετία και την Ταϊβάν που ήδη απαγόρευσαν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παρασκευασμάτων χοιρινού κρέατος από την Ιταλία, κάτι που ανησυχεί τους χοιροτρόφους στην Ιταλία.

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ σε Σερβία: «Αλλάξτε στάση και βάλτε κυρώσεις στην Ρωσία»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

admin

Έκθεση: Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκπληρώνουν τους κλιματικούς στόχους

admin

Η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

admin

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

admin

Η ΕΕ προτρέπει να προωθηθεί η μόνωση των κτιρίων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ανασταλούν οι απαιτήσεις της ΚΑΠ για τη βιοποικιλότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

admin

Η Βουλγαρία υιοθετεί μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ

admin

Ουκρανία – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μηχανισμός ανασυγκρότησης ενσωματωμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Iνστιτούτο ΕΝΑ: Η επικαιρότητα της μείωσης του χρόνου εργασίας

admin

Η βιομηχανία σιτηρών της Υεμένης ζητά άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μαζικού λιμού

admin

Βιομηχανία: Οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές αποβλήτων κινδυνεύουν να εμποδίσουν την ανακύκλωση στην Ευρώπη

admin