Image default
Οικονομία

Κρ. Λαγκάρντ: Πιο ευέλικτη «ερμηνεία» των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος

Υπέρ μιας πιο ευέλικτης «ερμηνείας» του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος, μετά το 2023, τάσσεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους του France Inter σχετικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τους κανόνες που καθορίζουν το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 60%  για τις χώρες της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι αυτοί συμπεριλήφθηκαν στις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά αναγνωρίζεται ότι είναι δυνατή «ερμηνευτικά», η αναθεώρησή τους .Όπως είπε χαρακτηριστικά , η Λαγκάρντ, «η Ευρώπη θα μπορούσε να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της  στις «μεθόδους ερμηνείας» των κανόνων

«Ναι, μετά το 2023, όταν το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που ανεστάλη σήμερα λόγω της πανδημίας, θα επανέλθει σε ισχύ, οι κανόνες αυτοί θα επανέλθουν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι οι ίδιοι κανόνες», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν πιστεύει πάντως ότι θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών για την εξαφάνιση των κανόνων του 3% και του 60% που  «είναι γραμμένοι σε κείμενα  που θα έπρεπε να τροποποιηθούν».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ έχει προειδοποιήσει άλλωστε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ρεαλιστικά θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια χρέους και ελλείμματος, για τις οποίες θα χρειαζόταν τροποποίηση των Συνθηκών».

 Η θέση αυτή προμηνύει δύσκολες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μέρ να θεωρεί από την πλευρά του «παρωχημένο » τον κανόνα για το 60% του δημόσιου χρέους.

Από την πλευρά του, ο  Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θέλει «να επανεξετάσει το δημοσιονομικό πλαίσιο» , πιστεύοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι πλέον υπέρ ή κατά του 3%,αλλά είναι ξεπερασμένο».

Οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει για το θέμα  της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας από τον περασμένο Οκτώβριο. Ηδη, βρίσκονται «στο τραπέζι» ,προτάσεις που προέρχονται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ,καθώς και από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ ή τον ESM, καθώς αναζητείται συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να τροποποιηθούν τα κριτήρια που διέπουν τα δημόσια οικονομικά.

Τα κριτήρια σταθερότητας πάντως, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και χρέος κάτω του 60%, έχουν καταρρεύσει στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα κράτη υποχρεώθηκαν να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για να αντιμετωπίσουν με την υγειονομική κρίση.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin