Image default
Οικονομία

Πώς ο Πούτιν ανεβάζει τον λογαριασμό τηλεφώνου των Βρετανών

Οι Βρετανοί θα δουν πιθανότατα αυξημένο τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους, και σίγουρα θα αναζητήσουν το γιατί.

Σίγουρα δεν θα κατηγορήσουν τη Ρωσία για την ανάπτυξη 100.000 στρατιωτών στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και την άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει τον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αυτό αποδείχθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 5,4% τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, σημάδι ότι αυτά τα τεράστια γεωπολιτικά γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία στο εσωτερικό.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται στην πραγματικότητα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αυτό δεν ισχύει για την ΕΕ, η οποία λαμβάνει περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη χώρα. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα προέρχονται από τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αλλά αυτό δίνει στη Ρωσία τον έλεγχο της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καθορίσει αποτελεσματικά το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι υπόλοιποι. Ο Nord Stream 2, έχει κατασκευαστεί για να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρόλο που η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί, το φυσικό αέριο δεν έχει αρχίσει να ρέει γιατί αυτό θα απαιτούσε ρυθμιστική άδεια από τη Γερμανία και την ΕΕ.

Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την έγκριση εάν η Ρωσία εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, μια εισβολή που πολλοί στη διεθνή κοινότητα φοβούνται ότι μπορεί να προετοιμάζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν – αν και η Μόσχα το αρνείται.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Και μέχρι τον Απρίλιο, όταν το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αυξάνεται, είναι πιθανό να είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από αυτόν τον στόχο.

Και αυτό θα επηρεάσει τον λογαριασμό του τηλεφώνου.

Στα μικρά γράμματα του συμβολαίου στη Βρετανία υπάρχει μια ρήτρα που επιτρέπει στον πάροχο δικτύου να αυξάνει τις τιμές σύμφωνα με τον παλιό δείκτη τιμών λιανικής, ο οποίος είναι ήδη στο 7,5%.

Και οι αυξήσεις των τιμών γίνονται αισθητές και αλλού. Η Kάτι Ράμσντεν διευθύνει το ανεξάρτητο κατάστημα τροφίμων Bare Bazaar στο Ashford, 40 μίλια μακριά από τις εκβολές του ποταμού Medway, όπου εκφορτώνουν αυτά τα φορτηγά πλοία. Αναγκάστηκε να επανατοποθετήσει πολλά από τα προϊόντα που πουλά για να λογοδοτήσει για τις αυξήσεις των τιμών από τους προμηθευτές της.

Εν τω μεταξύ, το κόστος μιας σακούλας ζυμαρικών είχε αυξηθεί από 1,50 λίρα σε σχεδόν 2,00 λίρες, είπε.

«Θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε έναν πελάτη επειδή οι μισθοί του δεν ανεβαίνουν», είπε.

Έτσι, «ενώ αυτά τα τεράστια παγκόσμια ρεύματα προκαλούν αλλαγές στο εξωτερικό, οι κυματισμοί γίνονται αισθητοί πολύ πιο κοντά στο σπίτι», αναφέρει το BBC.

-

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

admin

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 134 εκ. €

admin

ΕΕ: Εξετάζεται συμφωνία για ισραηλινό αέριο μέσω Αιγύπτου

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Το έντυπο Ε2 και τα «μυστικά» για τα ενοίκια

admin

Πώς θα αποφύγουμε το «χειρόφρενο» στις μετακινήσεις το καλοκαίρι

admin

Power Pass: Ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα χρήματα

admin

Alpha bank:Οικονομική δραστηριότητα, Πληθωριστικές πιέσεις και Προσδοκίες

admin

Ρωσία: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, για να χαλιναγωγήσει το ρούβλι

admin

Apple: Διατηρείται σταθερή η παραγωγή iPhone καθώς η αγορά γίνεται πιο δύσκολη

admin

Π. Παππάς: «Οι προοπτικές της dry αγοράς είναι ευνοϊκές»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Πώς τα σενάρια τρόμου γίνονται… σκληρή πραγματικότητα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

admin