Image default
BLOOMBERG

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών λόγω της ζήτησης του ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, ενώ το sell-off στην αγορά ομολόγων σταμάτησε και οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να υποχωρούν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι είναι δουλειά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τον ταχύτερο, εδώ και δεκαετίες, ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού και υποστήριξε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τα νομισματικά κίνητρα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1% την Τετάρτη.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επίσης στηρίζουν τη ζήτηση για το περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο. Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία αφού συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα του κράτους, αν και εκτίμησε ότι μια ευρείας κλίμακας εισβολή μπορεί να μην είναι στα σχέδια του Ρώσου ηγέτη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι έτοιμος να άρει τους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο χρυσός κινείται υψηλότερα προς τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά μετά την πτώση που σημείωσε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το 2021, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως άρχισαν να περιορίζουν τα οικονομικά κίνητρα της πανδημίας.

Αντιστάθμιση του πληθωρισμού

Ωστόσο, ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού και το ξεπούλημα των μετοχών τεχνολογίας υποστηρίζει τη ζήτηση καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο, σύμφωνα με τον Fawad Razaqzada, αναλυτή της ThinkMarkets.

«Ο χρυσός επιτέλους ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Fawad. «Μένει να δούμε αν το τελευταίο ξέσπασμα του χρυσού μπορεί να διατηρηθεί, αλλά τώρα υπάρχουν πιο επιτακτικοί λόγοι για μία τέτοια εξέλιξη».

Η spot τιμή του χρυσού διαμορφώνονταν νωρίτερα στα 1.840,27 δολάρια, ενώ την Πέμπτη ενισχύθηκε μέχρι και κατά 0,2%, στα 1.844,15 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο intraday επίπεδο από τις 22 Νοεμβρίου.

Το ασήμι και η πλατίνα κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ το παλλάδιο σημείωσε οριακή μεταβολή.

Διαβάστε ακόμη:

David Lennox (Fat Prophets): Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα 2.100 δολάρια φέτος

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πτώση με φόντο τις ρωσικές εξαγωγές και τα lockdown στην Κίνα

admin

Ξεχάστε τις αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος υποστηρίζουν οι αναλυτές

admin

Τα τιτιβίσματα του Elon Musk έφεραν απώλειες 12 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα

admin

Η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου έχασε 19 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Πτώση 20% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Απρίλιο

admin

Τα κατάλοιπα του ψυχρού πολέμου απειλούν τα σχέδια της Ευρώπης για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου

admin

Πέθανε o Πίτερ Νίκολας: Ένας από του πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς που από μία start up δημιούργησε έναν κολοσσό

admin

Warren Buffett: Αποχώρησε από τη Wells Fargo και επένδυσε 2,9 δισ. δολάρια στη Citi

admin

Carlyle: Συμφωνία για την εξαγορά της ManTech έναντι 3,9 δισ. δολαρίων

admin

Renault: Πουλάει τη Lada έναντι ενός ρουβλίου και αποχωρεί από τη Ρωσία

admin

McDonald’s: Πουλάει την επιχείρηση της στη Ρωσία

admin

Ryanair: Ετήσιες ζημιές 355 εκατ. ευρώ και μείωση των τιμών των εισιτηρίων

admin