Image default
Διεθνή

Γιατί η Βουλγαρία θα αποκαλεί πλέον τα Σκόπια απλά «Βόρεια Μακεδονία»

Σε νέα τροχιά φαίνεται να μπαίνουν οι σχέσεις Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια και τις συνομιλίες που είχε με τον εκεί ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν εντατικοποίηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών που έχει οδηγήσει στο βουλγαρικό βέτο, στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε.

Ως θετικό βήμα στην προσέγγιση των δύο χωρών, εκτιμάται η κίνηση της Βουλγαρίας να αποδεχτεί τη χρήση του σύντομου όρου «Βόρεια Μακεδονία» αφού έως πρότινος σε όλες τις διατυπώσεις οι βουλγαρικές Αρχές χρησιμοποιούσαν την επίσημη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Σόφια, αν και επισήμως δεν είχε αντιδράσει στα όσα προέβλεπε η «Συμφωνία των Πρεσπών» του 2019, θεωρούσε πως η χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» παραπέμπει στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας -γνωστό και ως «Μακεδονία του Πιρίν»- που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Το θέμα αυτό αποτελούσε για περισσότερο από δύο χρόνια «αγκάθι» στις σχέσεις με την Βουλγαρία και ένας από τους τρεις λόγους του βουλγαρικού βέτο προς τα Σκόπια. Όπως έγινε γνωστό τα Σκόπια, μετά από απαίτηση της Σόφιας, απέστειλαν τις προηγούμενες μέρες ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στην νομική οντότητα της χώρας, και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί και τμήμα του επικράτειας της Βουλγαρίας. Η Σόφια έως σήμερα χρησιμοποιούσε μόνο το επίσημο όνομα των Σκοπίων και απέφευγε συστηματικά τη χρήση της σύντομης ονομασίας.

«Η διευθέτηση του ζητήματος με τη σύντομη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” αποτελεί για μένα το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος ομόλογός του επεσήμανε : «Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόοδο που σημειώσαμε σήμερα και που μπορώ να πω ήρεμα πια, Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίριλ Πέτκοφ.

Ειρωνικά σχόλια από τον Μπορίσοφ

Η κίνηση Πέτκοφ σχολιάστηκε ποικιλότροπα στην Σόφια. Με ειρωνικά σχόλια υποδέχτηκε τη συμφωνία για τη χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ. «Κοιμήθηκα ήσυχος απόψε, η Βόρεια Μακεδονία δεν θα επιτεθεί στη Βουλγαρία και δεν θα υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις. Το Μπάνσκο παραμένει Βουλγαρικό, μπορείτε να πάτε για σκι» σχολίασε καυστικά ο Μπορίσοφ κατηγορώντας τον «διάδοχό» του, πως πήγε στα Σκόπια και δεν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ειδήσεις σήμερα:Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα πριν την… κάθοδο της «Ελπίδας»Επιδημιολογικό φορτίο, αντοχή νοσοκομείων και ενίσχυση εμβολιασμών κρίνουν την άρση των μέτρων



Νέα κατάθεση την Παρασκευή για την υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη – «Κλειδί» το δεύτερο πρόσωπο

Σχετικα αρθρα

Νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Γαλλία μετά τον θάνατο 18χρονου σε καταδίωξη (βίντεο)

admin

Ρωσία: Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Πούτιν για τη νίκη του

admin

Παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο: Θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974

admin

Ρωσία: Ουδέτερη ζώνη σε ουκρανικά εδάφη σχεδιάζει το Κρεμλίνο – «Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη»

admin

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στα 71 του χρόνια ο Πούτιν ονειρεύεται να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο

admin

Φρίκη βγαλμένη από το «Mad Max» η κατάσταση στην Αϊτή, λέει η UNICEF

admin

Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

admin

Αίγυπτος: Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι – Τι θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους

admin

Ισραήλ: Έφτασε βοήθεια στη βόρεια Γάζα – Αναμένεται επανάληψη συνομιλιών στο Κατάρ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

admin

Μπάιντεν για Τραμπ: Ο ένας υποψήφιος είναι υπερβολικά γέρος και διανοητικά ακατάλληλος για πρόεδρος, ο άλλος είμαι εγώ

admin

Συρία: Νεκροί από έκρηξη νάρκης 19 άνθρωποι που πήγαιναν να μαζέψουν τρούφες

admin

Σλοβακία: Μία γυναίκα νεκρή όταν την κυνήγησε αρκούδα

admin