Image default
Οικονομία

Κρ. Λαγκάρντ: Πιο ευέλικτη «ερμηνεία» των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος

Υπέρ μιας πιο ευέλικτης «ερμηνείας» του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος, μετά το 2023, τάσσεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους του France Inter σχετικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τους κανόνες που καθορίζουν το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 60%  για τις χώρες της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι αυτοί συμπεριλήφθηκαν στις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά αναγνωρίζεται ότι είναι δυνατή «ερμηνευτικά», η αναθεώρησή τους .Όπως είπε χαρακτηριστικά , η Λαγκάρντ, «η Ευρώπη θα μπορούσε να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της  στις «μεθόδους ερμηνείας» των κανόνων

«Ναι, μετά το 2023, όταν το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που ανεστάλη σήμερα λόγω της πανδημίας, θα επανέλθει σε ισχύ, οι κανόνες αυτοί θα επανέλθουν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι οι ίδιοι κανόνες», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν πιστεύει πάντως ότι θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών για την εξαφάνιση των κανόνων του 3% και του 60% που  «είναι γραμμένοι σε κείμενα  που θα έπρεπε να τροποποιηθούν».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ έχει προειδοποιήσει άλλωστε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ρεαλιστικά θεμελιώδεις αλλαγές στα κριτήρια χρέους και ελλείμματος, για τις οποίες θα χρειαζόταν τροποποίηση των Συνθηκών».

 Η θέση αυτή προμηνύει δύσκολες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μέρ να θεωρεί από την πλευρά του «παρωχημένο » τον κανόνα για το 60% του δημόσιου χρέους.

Από την πλευρά του, ο  Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θέλει «να επανεξετάσει το δημοσιονομικό πλαίσιο» , πιστεύοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι πλέον υπέρ ή κατά του 3%,αλλά είναι ξεπερασμένο».

Οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει για το θέμα  της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας από τον περασμένο Οκτώβριο. Ηδη, βρίσκονται «στο τραπέζι» ,προτάσεις που προέρχονται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ,καθώς και από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ ή τον ESM, καθώς αναζητείται συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να τροποποιηθούν τα κριτήρια που διέπουν τα δημόσια οικονομικά.

Τα κριτήρια σταθερότητας πάντως, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και χρέος κάτω του 60%, έχουν καταρρεύσει στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα κράτη υποχρεώθηκαν να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για να αντιμετωπίσουν με την υγειονομική κρίση.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin