Image default
Opinion LEADERS Οικονομία

Ακρίβεια και τιμές φυσικού αερίου: Πολύ λίγα, πολύ αργά-Ν.Φαραντούρης

Αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην γειτονική Βουλγαρία.

Είχαν υπάρξει έγκαιρα προειδοποιήσεις – ήδη από το καλοκαίρι – για τις διεθνείς εξελίξεις. Είχαν προταθεί έγκαιρα συγκεκριμένα μέτρα – ήδη απ’ τον Σεπτέμβρη – για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας. Και είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom για τις τιμές εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου που κατέληξαν στο φιάσκο της χριστουγεννιάτικης αποχώρησης Μητσοτάκη από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν «με άδεια χέρια» (για την ακρίβεια: συμφωνήθηκε η παράταση του έτους ελληνο-ρωσικής φιλίας..).

Η ενεργειακή κρίση που σοβεί διεθνώς και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, επηρεάζει ακόμη πιο έντονα τη χώρα μας λόγω διαφόρων παραγόντων (οικονομικών, πολιτικών, θεσμικών) και ενδεχομένως εσωτερικών στρεβλώσεων και άλλων ρυθμιστικών ατελειών στην λειτουργία των αγορών. Για αυτό προτάθηκε ήδη απ’ τον Σεπτέμβρη από φορείς, επιμελητήρια, αναλυτές και πολιτικές δυνάμεις η λήψη δέσμης μέτρων: α) δημοσιονομικών, β) ρυθμιστικών, γ) ελεγκτικών, ενάντια στις ανατιμήσεις.

Ωστόσο, πέρα από όσα μέτρα προτάθηκαν, το ενεργειακό κόστος και η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αλλού, παραμένουν οι βασικές παράμετροι της ενεργειακής εξίσωσης. Παρά τις διάφορες ανακοινώσεις για εισαγωγές φυσικού αερίου στην χώρας μας «σε ανταγωνιστικές τιμές για την περιοχή μας», η αλήθεια είναι ότι σήμερα αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην γειτονική Βουλγαρία (лева114,31 ή €68/MWh…). Είναι προφανές ότι οι μακρές (ήδη από το καλοκαίρι) διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την ρωσική Gazprom δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά την γενναιόδωρη επικοινωνιακή καμπάνια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία και αναλύσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Argus κλπ.), οι Βούλγαροι πέτυχαν πολύ πιο ισορροπημένη αναλογία σύνδεσης χρηματιστηριακών κόμβων/πετρελαίου στην τιμή αερίου αγωγού κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τη Gazprom, με αποτέλεσμα η αγορά και τα νοικοκυριά να απολαμβάνουν σήμερα χαμηλότερες και ασφαλώς πιο ανταγωνιστικές τιμές από την αντίστοιχες ελληνικές.

Τον Οκτώβρη είχα προειδοποιήσει ότι το ενεργειακό κόστος θα απειλήσει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Αλλά γι’ αυτά που όλοι εκεί έξω γνωρίζουν, περιττεύουν περισσότερα λόγια. Οι λογαριασμοί που καταφθάνουν μιλούν από μόνοι τους. Και αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και την ελλιποβαρή στελέχωση κρίσιμων θέσεων ευθύνης σήμερα.   

* O κ. Νικόλαος Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε επί 10ετία Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Νομικός Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS στις Βρυξέλλες.  

Σχετικα αρθρα

Η Ισπανία αντίπαλος της Ελλάδας στο προσκλητήριο για «ζεστούς χειμώνες»

admin

«Οι τρεις μύθοι με τους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι δικαιολογούν τα πλούτη τους»

admin

Eni: Μηδενική ροή φυσικού αερίου από την Gazprom μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

admin

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

admin

ΗΠΑ σε ΕΕ: Πληρώστε όσα και εμείς για την Ουκρανία

admin

Καθηγητής Χρ. Πιτέλης: Τέλος της εποχής των παχιών αγελάδων για την Ευρώπη και τη Βρετανία

admin

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περικοπή της παραγωγής σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα

admin

Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

admin

Ακίνητα: «Χάνει στροφές» το πρόγραμμα «Golden Visa» – Η εγχώρια οπτική και το μοντέλο Πορτογαλίας

fastpath

Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται «κλιματική αμαρτία»

admin

Ρεύμα: Μικρή μείωση της χονδρεμπορικής τον Σεπτέμβριο – 3η ακριβότερη η Ελλάδα

admin

Διαδοχικά crash-test από Δευτέρα για μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις- Ο Προϋπολογισμός, το Eurogroup και η «κάθοδος» για τη νέα εποπτεία

admin