Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέχει πολύ από τη «Μεγάλη Παραίτηση»

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι απίθανο να εκτιναχθεί στα επίπεδα που παρατηρούνται στις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα επίπεδα πληθωρισμού της ευρωζώνης έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται πίσω από τους Βρετανούς και Αμερικανούς ομολόγους της όταν πρόκειται για την πορεία εξομάλυνσής της.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 5% τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση του WEF στο Νταβός την Παρασκευή, η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν συμμερίζεται την «κατάσταση υπερβολικής ζήτησης» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι επί του παρόντος 30% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, είπε, ενώ η ευρωζώνη είναι «σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα».

«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη Μεγάλη Παραίτηση και οι αριθμοί συμμετοχής στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», πρόσθεσε.

«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσεων του πληθωρισμού που αντιμετώπισε η αγορά των ΗΠΑ».

Ο βασικός πληθωρισμός —ένα μέτρο που αφαιρεί στοιχεία που είναι ευάλωτα στη μεταβλητότητα από τον πληθωρισμό— στις ΗΠΑ είναι στο 5,5%, πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, έναντι 2,6% στη ζώνη του ευρώ.

«Έχουμε μια καθοδήγηση προς τα εμπρός που είναι αρκετά σταθερή», είπε η Λαγκάρντ. «Και θα δράσουμε – δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι μόλις ικανοποιηθούν τα κριτήρια θα το κάνουμε».

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά δεσμεύτηκε να συνεχίσει την στήριξη της νομισματικής πολιτικής της έως το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει «κάθε λόγο» να μην αντιδράσει τόσο δυναμικά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην άνοδο των τιμών καταναλωτή, δήλωσε η Λαγκάρντ χθες Πέμπτη.

 Το σκεπτικό γύρω από την «αδρανή» αυτή στάση είναι ότι η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού οφείλεται σε κλυδωνισμούς στην προσφορά και στην άνοδο του ενεργειακού κόστους και σταδιακά θα χαλαρώσει.

Η Fed, από την άλλη, έχει δείξει ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, αφού η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε στο 7% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον πιο υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών και τροφοδοτεί φόβους για συμπίεση του κόστους ζωής.

«Είμαστε όλοι σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις», σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός είναι «σαφώς πιο αδύναμος» στην  Ευρωζώνη, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δεν είναι επίσης τόσο προχωρημένη όσο στις ΗΠΑ, είπε.

«Έχουμε κάθε λόγο να μην αντιδράσουμε τόσο γρήγορα και τόσο απότομα όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορεί η Fed», συνέχισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ άρχισε να αντιδράει και «φυσικά, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με τη νομισματική μας πολιτική, εάν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα το απαιτήσουν».

- - CNBC

Σχετικα αρθρα

Τροχάδην 40 ημερών για το νέο πακέτο ενεργειακών επενδύσεων έως 10 δισ. ευρώ

admin

ΕΦΚΑ: Τέλη Μαΐου 1 εκατ. οφειλέτες χάνουν την ασφάλιση υγείας – Eναλλακτική με 55 ευρώ

admin

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin