Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηθεοδοσίου: Απώλειες €3 δισ. για την εστίαση από το 2019

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ έχει χάσει από το 2019 η εστίαση, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως είπε ο ίδιος, η εστίαση εξακολουθεί να δέχεται βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξή της από την Πολιτεία.

Επίσης, στη συνέντευξή που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, εξηγώντας ωστόσο ότι απαιτείται χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι μέχρι να επιτευχθεί η ψηφιακή τους αναβάθμιση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντέξουν, να παραμείνουν ζωντανές, θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, μέσω της δημιουργίας περισσότερων και πιο προσβάσιμων, για όλες τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Χρόνος και σχέδιο απαιτείται και για τη συγχώνευση επιχειρήσεων», σημείωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναγνωρίζοντας ότι η συνένωση δυνάμεων θα έχει οφέλη.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά και την οικονομία, ανέφερε ότι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία είναι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις.

«Αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια στο 75%»

Όπως είπε, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει υποβάλει στην Πολιτεία μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αφορούν μεταξύ άλλων στην αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια από το 50% στο 75%, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στάθηκε ακόμη στα ζητήματα του λαθρεμπορίου – παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις χειρότερες μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού και πως ο περιορισμός τους είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Εστίασε ακόμη στη σημασία της ανάπτυξης στην περιφέρεια, μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Τέλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια αποτελούν θεσμικό σύμμαχο των επιχειρήσεων και σύμβουλο της Πολιτείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στη διάρκεια της πανδημίας 22 προτάσεις των επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε ακόμη

Η σκιά της χρεοκοπίας πάνω από την κρουαζιέρα

«Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Γαλλία: Καταδικάστηκαν πρώην σύμβουλοι του Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων

 

Σχετικα αρθρα

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021

fastpath

FlexCar: Επένδυση ρεκόρ 210 εκατ. ευρώ για παγκόσμια επέκταση του brand

fastpath

Cenergy: Βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία το α’ τρίμηνο του 2022

admin

Cenergy Holdings: Στα €25,8 εκατ. το EBITDA με αύξηση 39% το α’ τρίμηνο 2022

admin

Τσακίρης: Assets 2,1 δισ. ευρώ διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

fastpath

Επένδυση στη δημόσια υγεία: Ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» (pics)

admin

Trastor: Πρόταση του ΔΣ για μέρισμα €0,02 ανά μετοχή

admin

Flexopack: Στις 25/5 η διαπραγμάτευση των μετοχών από την ΑΜΚ

admin

Flexopack: Στις 25 Μαΐου ξεκινά η διαπραγμάτευση για τις νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ

admin

Carrefour: «Επιστροφή» στην Ελλάδα – Το πλάνο για τη δημιουργία δικτύου καταστημάτων

admin

ΕΛΠΕ: Στις 9 Ιουνίου η ΓΣ- Η ημερήσια διάταξη

admin

Noval Property: Συμμετοχή στο Red Business Forum 2022

admin