Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα ειδική πληροφοριακή ενότητα για τα «πράσινα» ομόλογα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα ειδική πληροφοριακή ενότητα για τα «πράσινα» ομόλογα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο πλαίσιο συνεχών δράσεων υποστήριξης και ανάδειξης διεθνώς αναγνωρισμένων βέλτιστων πρακτικών στην επικοινωνία εκδοτών και επενδυτών στα χαρακτηριστικά των βιώσιμων επενδύσεων που διατίθενται στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ανακοινώνει τη δημιουργία, της ειδικής πληροφοριακής ενότητας «ATHEX BONDS GREENet» στην ιστοσελίδα του.

Στην ενότητα αυτή προβάλλονται συγκεντρωμένα ομόλογα που διαπραγματεύονται στις αγορές του (Κύρια Αγορά, ΕΝ.Α) και κατά την έκδοσή τους προσδιόρισαν πως ακολουθώντας διεθνώς προσδιορισμένα πρότυπα (ICMA, CBI Certification, κλπ), είτε θα αξιοποιήσουν τα αντλούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση Πράσινων, Κοινωνικών ή συνδυασμού Πράσινων και Κοινωνικών Έργων, είτε ότι οι αποδόσεις τους είναι συνδεδεμένες με ρήτρα αειφορίας (Ομόλογα Συνδεδεμένα με Ρήτρα Αειφορίας).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Χ.Α., το «ATHEX BONDS GREENet» δεν αποτελεί ξεχωριστή αγορά ή κατηγορία διαπραγμάτευσης Ομολόγων του Ν.4514/2018, αλλά μόνο τόπο συγκέντρωσης και προβολής πληροφοριών που περιγράφονται σε δημοσίως δημοσιευμένα έγγραφα του Εκδότη.

Το «ATHEX BONDS GREENet» θα λειτουργεί υποστηρικτικά στις Αγορές Ομολόγων του Χ.Α., διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό ψηφιακό χώρο επικοινωνίας όπου:

Οι εκδότες Ομολόγων που σχετίζονται με βιώσιμες επενδύσεις θα προβάλουν στην επενδυτική κοινότητα, τόσο τις ESG principles που διέπουν την έκδοσή τους όσο και την τήρηση των αρχών αυτών κατά τη διάρκεια ζωής των ομολόγων.

Οι επενδυτές θα βρίσκουν συγκεντρωμένες και κατά συνέπεια ευκολότερα συγκρίσιμες πληροφορίες, σχετιζόμενες με τις ESG δράσεις των εκδοτών που προέρχονται απευθείας από τους τελευταίους και τα βήματα που ακολουθούνται από τους εκδότες με βάση τις προδιαγεγραμμένες αρχές κατά την έκδοση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι στα πλαίσια της ήδη αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής προσπάθειας, για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς στην ESG τάση, με επίκεντρο την στρατηγική χρηματοδότησης της βιώσιμης οικονομίας.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας Πληροφοριακής Ενότητας, προβάλλονται τα 4 ομόλογα των εκδοτών που έχουν χαρακτηριστεί ως βιώσιμα και διαπραγματεύονται στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου:

 • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
 • ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.
 • ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ Α.Ε.Ε.Α.Π.
 • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Οι κανόνες για την προβολή των Ομολόγων στο «ATHEX BONDS GREENet» προσδιορίζονται στην Απόφαση της από 182/15.12.2021 Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηρίου Αθηνών και συνοψίζονται στο πλαίσιο των αρχών που προαναφέρθηκαν στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:

 1. Δημοσιοποίηση Ανακοίνωσης του εκδότη με τα βασικά χαρακτηριστικά του ομολόγου, καθώς και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα τα οποία άλλωστε αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που συνοδεύει την κάθε έκδοση.
 2. Εξωτερική διασφάλιση τόσο πριν όσο και μετά την έκδοση του ομολόγου.
 3. Παροχή περιοδικής και έκτακτης ESG πληροφόρησης σύμφωνα με τα πρότυπα που προσδιορίστηκαν κατά την έκδοση και διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ομολόγου. 
 • Τέρνα Ενεργειακή
 • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 • Noval Property ΑΕΕΑΠ
 • Prodea Investments
 • ATHEX BONDS GREENET
 • πράσινα ομόλογα

  Σχετικα αρθρα

  Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

  admin

  Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

  admin

  Νέα ανακοίνωση της BEAT: Στο 1,2 ευρώ το κόστος προμίσθωσης ταξί

  admin

  Η Revoil δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2021

  admin

  Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Γούναρης

  admin

  Energean: Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

  admin

  ΔΕΗ: Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών

  admin

  Premia Properties: Η ΓΣ ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος

  admin

  ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση έργου €15,8 εκατ. στο Ελληνικό για την ανέγερση κτιρίου

  admin

  Βογιατζόγλου Systems: Μέρισμα €0,18 ανά μετοχή- Από 11/7 η καταβολή

  admin

  Premia Properties: Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

  admin

  «Λευκές Νύχτες» στα εμπορικά καταστήματα: Σε ποιες περιοχές έρχονται στις 25 Ιουνίου και 9 Ιουλίου

  admin