Image default
Οικονομία

Capital Economics: Πού θα φτάσουν οι τιμές ενέργειας

-

[- -] 

Έντονη είναι η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών ενέργειας και κατά συνέπεια για το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει Ελλάδα και Ευρώπη. Αν και το βασικό σενάριο θέλει τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν μέσα στο έτος, δίνοντας ανάσες σε κυβερνήσεις και ΕΚΤ, η Capital Economics προειδοποιεί πως ο κίνδυνος να δούμε το εφιαλτικό σενάριο που θέλει τις τιμές ενέργειας στα ύψη έχει αυξηθεί. 

Τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» στα δίκτυα μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει τους αναλυτές της Capital Economics στο να αναθεωρήσουν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για τις τιμές των δύο ορυκτών καυσίμων. Και πάλι όμως στο βασικό τους σενάριο τις βλέπουν αισθητά χαμηλότερα στο τέλος του 2022 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Συγκεκριμένα υπολογίζουν ότι το Βrent στα τέλη του έτους θα βρίσκεται στα 70 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν το αισιόδοξο αυτό σενάριο γίνει πραγματικότητα ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο διάστημα. 

Τι θα γίνει εάν το πετρέλαιο φτάσει στα 120 δολάρια 

«Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε ότι οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις και άλλοι παράγοντες, όπως μία ενδεχόμενη επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας μετά το κύμα της Όμικρον, θα ωθήσουν το πετρέλαιο στα ύψη» προειδοποιεί η CE. Η τιμή του μπρεντ θα μπορούσε ειδικότερα να απογειωθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους έξι μήνες και να μείνει εκεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα ακολουθήσουν και εκείνες αναπόφευκτα την ανιούσα. 

Σε μία τέτοια περίπτωση ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω του στόχου στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 5,5% κάτα μέσο όρο για το 2022, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν και νέα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε ότι τo 2020 τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1200 ευρώ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Το ποσό αυτό θα σκαρφαλώσει στα 1.850 ευρώ φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση της Bank of America. 

Οι πιέσεις θα ενταθούν και για τις κεντρικές τράπεζες, που όμως πρέπει να εξετάσουν και κάτι ακόμη: εάν ο υψηλός πληθωρισμός συνοδεύεται και από αύξηση των τιμών. Στην Ευρωζώνη κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη. Για αυτό και η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει ότι η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να βιαστεί. 

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin