Image default
Ευρώπη

Με «κυρώσεις» προειδοποιεί τη Μόσχα το Λονδίνο – Αντίθετος ο Μπλίνκεν

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν εγκαταστήσει ένα οποιοδήποτε καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την Κυριακή, αφού η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί έναν φιλορώσο ηγέτη.

Η Βρετανία προχώρησε στην κατηγορία αργά το Σάββατο, λέγοντας επίσης ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών είχαν έρθει σε επαφή με αρκετούς πρώην Ουκρανούς πολιτικούς στο πλαίσιο σχεδίων εισβολής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας τη Βρετανία και τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ για «κλιμάκωση της έντασης» σχετικά με την Ουκρανία.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, Ουκρανός σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, είπε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία κάνει αυτή την κίνηση για να προσπαθήσει να εισβάλει αλλά και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτας», δήλωσε την Κυριακή στο Sky News ο αντιπρόεδρος της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι βρετανικές κατηγορίες, που έγιναν για πρώτη φορά σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, έρχονται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η Μόσχα επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.

Δεν συμφωνεί ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ωστόσο υποστήριξε σήμερα, ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις στη Ρωσία η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει μια πιθανή επιθετική ενέργεια της Μόσχας σε βάρος της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν έδωσε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία.

Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.

H κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ)- στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το ΣΕΥ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

– - -, Reuters

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ σε Σερβία: «Αλλάξτε στάση και βάλτε κυρώσεις στην Ρωσία»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

admin

Έκθεση: Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκπληρώνουν τους κλιματικούς στόχους

admin

Η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

admin

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

admin

Η ΕΕ προτρέπει να προωθηθεί η μόνωση των κτιρίων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Ουκρανία – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μηχανισμός ανασυγκρότησης ενσωματωμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Iνστιτούτο ΕΝΑ: Η επικαιρότητα της μείωσης του χρόνου εργασίας

admin

Η βιομηχανία σιτηρών της Υεμένης ζητά άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μαζικού λιμού

admin

Βιομηχανία: Οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές αποβλήτων κινδυνεύουν να εμποδίσουν την ανακύκλωση στην Ευρώπη

admin

Οι περισσότεροι Βούλγαροι βλέπουν ασφάλεια μόνο στο ΝΑΤΟ

admin

Ντάτσιτς: Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αντίκειται στο διεθνές δίκαιο

admin