Image default
Διεθνή

Frontex: Ζητά σαφέστερους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σαφέστερους κανόνες για την εξισορρόπηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη για προστασία των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex.

Ο Frontex αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς πως παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο και πως ανάγκασε δια της βίας μετανάστες να επιστρέψουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο ευρωπαίος συνήγορος του πολίτη δήλωσε επίσης πως ο εν λόγω οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε σε απαιτήσεις για διαφάνεια.

Μιλώντας στη Λιθουανία, ο εκτελεστικής διευθυντής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χρειάζεται νομική αποσαφήνιση «για να γνωρίζουμε τι είναι δυνατό και τι όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται αποσαφήνιση σχετικά με το πώς να εξισορροπούμε την απαγόρευση των παράνομων διελεύσεων συνόρων διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στη διεθνή προστασία γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που πρέπει να συνδυάσουμε», δήλωσε ο Λεζερί.

Ο επικεφαλής του Frontex έκανε αυτές τις δηλώσεις κοντά στον ύψους τριών μέτρων φράκτη από συρματόπλεγμα που κατασκευάστηκε από τη Λιθουανία στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Ο Frontex βοηθάει τη Λιθουανία να διαχειριστεί τη μετανάστευση από τη Λευκορωσία και ο αξιωματούχος του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τα θεμελιώδη δικαιώματα είχε καταγράψει μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον 20 παραβιάσεις δικαιωμάτων των μεταναστών από λιθουανούς συνοριοφύλακες, σύμφωνα με αναφορά του EUObserver.

«Εκπαιδευόμαστε για να συμμορφωνόμαστε με τα θεμελιώδη δικαιώματα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει το δικαίωμα σε διεθνή προστασία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν παράνομες συμπεριφορές και παράνομες διελεύσεις συνόρων που δεν ευθυγραμμίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ», δήλωσε ο Λεζερί.

Σχετικα αρθρα

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin

Προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να μην συζητηθεί πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin

Τραμπ: Ντεμπούτο με το «δεξί» για την εταιρεία ΜΜΕ του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Τρομοκρατία: Σε αυξημένη επιφυλακή το Βέλγιο – Στο μικροσκόπιο των Αρχών 650 άνθρωποι που θεωρούνται εξτρεμιστές

admin

Συρία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

admin

Ελ Σαλβαδόρ: 6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύσσονται για να «καθαρίσουν» περιοχές από συμμορίες

admin