Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Υποτονική η ανάκαμψη- «Αγκάθι» οι υπηρεσίες

Με τον βραδύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έπληξαν τον κλάδο των υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, έπεσε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο.  Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Είναι επίσης οριακά κάτω από την τιμή 52,6 που προβλεπόταν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο, στο μεταίχμιο μεταξύ αύξησης και μείωσης της δραστηριότητας. 

Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Covid-19 περιλαμβάνουν τον τουρισμό, τα ταξίδια και την αναψυχή. Όμως, παρά τις απουσίες προσωπικού. πολλά εργοστάσια κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή καθώς μειώθηκαν οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία και οι ελλείψεις εξαρτημάτων.

Ο δείκτης επηρεάστηκε από τον PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος έπεσε στο χαμηλό εννεαμήνουν, στις 51,2 μονάδες από 53,1. Αν και πάνω από τις 50 μονάδες, η ανάγνωση είναι πολύ κάτω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 52,2 μονάδες.

Με τους καταναλωτές να μένουν σπίτι- καθώς έχουν επανέλθει αρκετοί περιορισμοί- η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες σχεδόν εξαντλήθηκε. Ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις βυθίστηκε στις 50,8 μονάδες, από 52,5, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, λίγο πριν ανοίξουν ξανά τμήματα της οικονομίας μετά από ένα αυστηρότερο lockdown. Τα εργοστάσια, ωστόσο, επηρεάζονται λιγότερο από τους περιορισμούς και έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά. Ο PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο υψηλό πενταμήνου στις 59,0 μονάδες, από 58,0, πολύ πάνω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 57,5 μονάδες.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου. 

«Το κύμα της Όμικρον οδήγησε σε μια ακόμη απότομη πτώση των δαπανών για πολλές υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές στην αρχή του έτους, με τον τουρισμό, τα ταξίδια και τον κλάδο αναψυχής να έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit, Κρις Ουιλιαμσον. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο συνολικός αντίκτυπος στην ευρύτερη οικονομία φαίνεται σχετικά συγκτρατημένος και το πιο ενθαρρυντικό είναι η περαιτέρω χαλάρωση των καθυστερήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού παραγωγής παρά το ανανεωμένο κύμα του ιού», πρόσθεσε. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν και η Όμικρον κόβει ταχύτητα από την οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει πλήρη εκτροχιασμό, γι αυτό και σχεδιάζει να λήξει έκτακτα προγράμματα.  Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στο 5% στην Ευρωζώνη. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει φέτος, καθιστώντας περιττή την αύξηση των επιτοκίων. Ορισμένοι, ωστόσο, αμφισβητούν αυτή την προοπτική. 

-

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin