Image default
Ευρώπη Πρώτο Θέμα

Στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται…

Ο Danylo Kovzhun έχει μάθει στα παιδιά του να χειρίζονται ένα πιστόλι. Ο ζαχαροπλάστης Roman Nabozhniak εκπαιδεύει συναδέλφους του να διευθύνουν την επιχείρησή του, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στη μάχη με τους Ρώσους. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Vitaliy Kyrychenko διατηρεί το ρεζερβουάρ του γεμάτο σε περίπτωση που χρειαστεί να βγει γρήγορα.

Η Ουκρανία αγωνίστηκε να διατηρήσει μια αίσθηση σταθερότητας από τότε που έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1991 και βρίσκεται σε πόλεμο από το 2014. Όμως, με 100.000 Ρώσους στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά, απειλώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1940, οι άνθρωποι λένε ότι κάτι είναι διαφορετικό αυτήν την φορά.

«Έγινε κάπως φυσιολογικό να λέμε, «Τι, πάλι;» είπε ο κ. Kovzhun, 46 ετών. «Από την άλλη πλευρά, τείνω να πανικοβάλλομαι. Νομίζω ότι θα είναι ένας εφιάλτης, όπως η Συρία. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι».

Ο κ. Kovzhun είναι μεταξύ εκείνων που το 2014 στήριξαν τον στρατό με ρούχα, τρόφιμα και εξοπλισμό, όταν οι δυνάμεις ήταν αδρανείς. Ο απλός λαός είναι έτοιμος να αγωνιστεί ξανά, είπε, προσθέτοντας, «Ξέρουμε τι θα γίνει».

Στα οκτώ χρόνια από τότε που η Ρωσία υποκίνησε μια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η ζωή στην πρωτεύουσα, συνεχίστηκε. Ο πόλεμος περιορίστηκε στα ανατολικά, όπου ο στρατός της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια αντάλλασσε ως επί το πλείστον πυρά ελεύθερων σκοπευτών και πυροβολικού με αυτονομιστές υπό την ηγεσία της Ρωσίας κατά μήκος σε μεγάλο βαθμό σταθερών γραμμών του μετώπου. Παρόλο που 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο πόλεμος μετά βίας καταγράφηκε για πολλούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προτρέπει τον κόσμο να συνεχίσει κανονικά. Η απειλή μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής δεν είναι κάτι καινούργιο. Τέτοιες συζητήσεις, είπε σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, είναι «φήμες μεταξύ των γειτόνων».

Η Ουκρανία έχει βιώσει περισσότερα από το μερίδιό της στον πόνο και την ταλαιπωρία, από τη μαζική πείνα που σχεδίασε ο Στάλιν μέχρι μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες με τανκ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστροφή από την πυρηνική έκρηξη του Τσερνομπίλ το 1986. Από την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, αυτή η γη που ποτέ πριν δεν ηταν μια κυρίαρχη χώρα αγωνίστηκε να βρει τα πόδια της.

Η Ρωσία τώρα πλανάται πάνω από ένα έθνος που είχε αρχίσει να ασπάζεται τα δυτικά ήθη και να παλεύει με την ανεξέλεγκτη διαφθορά και την εκτεταμένη φτώχεια. Πολλοί εκφράζουν αποφασιστικότητα ότι έχουν λόγους να αγωνιστούν για να προστατεύσουν τη νεοσύστατη δημοκρατία τους.

«Υπάρχουν εκατομμύρια θαμμένοι εδώ», είπε ο κ. Kovzhun. «Γίνονταν σκληρές μάχες εδώ για πάντα, κάθε εκατό χρόνια. Θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες. Αλλά δεν νομίζω ότι η Ρωσία είναι ικανή να ξεπεράσει τη χώρα μας».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος, φοβούμενος ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον πανικό. Αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να εισβάλει θα προκαλέσουν συναγερμό.

Επιφανείς Ουκρανοί δημοσιεύουν συμβουλές στο Facebook με ένα hashtag στα ουκρανικά που σημαίνει #weareready, συμπεριλαμβανομένης μιας παιδοψυχολόγου που περιγράφει πώς να προετοιμάζουν τα παιδιά για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως βομβαρδισμούς και πυρκαγιές και πώς να εξηγούν τον πόλεμο χωρίς να τραυματίζουν τους νέους.

Η τακτική της ηρεμίας του πληθυσμού φαίνεται μέχρι στιγμής να λειτουργεί. Δεν υπήρξαν τραπεζικές αναταραξεις. Το νόμισμα έχει χάσει μόνο μια μικρή αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις που έκαναν τους ντόπιους να τρέχουν…

Η κορυφαία είδηση ​​την περασμένη Δευτέρα ήταν το είδος της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης που εμπόδισε τις 30ετείς προσπάθειες της Ουκρανίας να καθιερωθεί ως χώρα με φιλοδοξίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης, σε μια ακρόαση στο δικαστήριο για υπόθεση προδοσίας.

Η δυνατή διαδήλωση κράτησε όλη την ημέρα κοντά στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, όπου διέμενε μια ομάδα επισκεπτών Αμερικανών γερουσιαστών, και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, όταν ο κ. Ποροσένκο αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της έρευνας. Αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα.

Στην περιοχή Podil του Κιέβου -γνωστή για τα funky hipster καφέ, τις αρ νουβό πολυκατοικίες και την αγορά τροφίμων σοβιετικής σχεδίασης- οι άνθρωποι συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό ως συνήθως.

Μια πρόσφατη μέρα, μια ηλικιωμένη κυρία περπάτησε μέσα στο χιόνι με την πατημασιά της ντυμένη με ασορτί παλτό και αδιάβροχα μποτάκια. Η μουσική αντηχούσε γύρω από ένα παγοδρόμιο που είχε εγκατασταθεί σε μια πλατεία για μια χειμερινή αγορά όπου οι ντόπιοι έπιναν ζεστό κρασί.

Το θέμα του πολέμου σηκώνει το κεφάλι του εδώ κι εκεί. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ένας Αμερικανός επισκέπτης ρώτησε αν θα έπρεπε να πληρώσει για το δωμάτιό του εάν η Ρωσία εισέβαλε.

Στην αιωνόβια Αγορά Zhytniy, οι πάγκοι ανησυχούσαν περισσότερο για μια οικονομική ύφεση και νέο κύμα μολύνσεων από τον Covid. Οι πελάτες που αγόραζαν 1 κιλό tvorog, ένα γαλακτοκομικό προϊόν παρόμοιο με το τυρί κότατζ, παίρνουν τώρα 200 ή 300 γραμμάρια, είπε μια 69χρονη κάτοχος πάγκου με μαύρο γούνινο καπέλο που έδωσε το όνομα και το πατρώνυμο της, Valentina Mykhailivna.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, γι’ αυτό», είπε.

Η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να διεξάγει πόλεμο με αεροπορικές επιδρομές και τανκς, αλλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί είχαν μια γενικά θετική στάση απέναντι στη Ρωσία μέχρι το 2014, όταν η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία και έστειλε μαχητές και όπλα για να υποδαυλίσει μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά.

Αυτό έστρεψε πολλούς εναντίον του ιστορικού αυτοκρατορικού ηγέτη της Ουκρανίας και πυροδότησε μια έκρηξη εθνικής υπερηφάνειας. Οι Ουκρανοί γκρέμισαν τα περισσότερα από τα αγάλματα του Λένιν της χώρας. Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν ουκρανικά και όχι ρωσικά. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα στα τέλη του περασμένου έτους δήλωσε ότι θα άρπαζε τα όπλα εάν οι Ρώσοι εισέβαλαν.

Μια απίθανη συμμαχία σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ εθνικιστών, που ήθελαν να φτάσουν στο μέτωπο όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να πολεμήσουν τους Ρώσους, και διανοουμένων, που μάζευαν χρήματα και προμήθειες, έκαναν εκστρατείες δημοσίων σχέσεων και σχεδίασαν και παρήγαγαν εξοπλισμό για τον στρατό, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης drones και, στην περίπτωση του κ. Kovzhun, τηλεκατευθυνόμενοι πυργίσκοι πυροβόλων όπλων.

Αυτές οι ομάδες είναι έτοιμες να πάνε ξανά, αν χρειαστεί, είπε. Πρόσφατα δίδαξε στα παιδιά του 10 και 14 ετών πώς να αποσυναρμολογούν και να συναρμολογούν ξανά ένα πιστόλι και ένα καραμπίνα, καθώς και πώς να τα χειρίζονται.

«Θα προτιμούσα να φτιάξω μπύρα, να αγοράσω ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα», είπε. «Μπορώ να ευχηθώ να μην ήμουν σε εκείνη την κατάσταση, αλλά είμαι σε αυτήν την κατάσταση».

Σχετικα αρθρα

Σ. Μισέλ σε Σερβία: «Αλλάξτε στάση και βάλτε κυρώσεις στην Ρωσία»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin

Έκθεση: Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκπληρώνουν τους κλιματικούς στόχους

admin

Η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

admin

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

admin

Η ΕΕ προτρέπει να προωθηθεί η μόνωση των κτιρίων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ανασταλούν οι απαιτήσεις της ΚΑΠ για τη βιοποικιλότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

admin

Η Βουλγαρία υιοθετεί μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ

admin

Wall st.: Νέο μίνι-κράχ 1.100 μον.  στη χειρότερη μέρα από το 2020

admin

Ουκρανία – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μηχανισμός ανασυγκρότησης ενσωματωμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Γερμανικός Τύπος: Αυξήσεις-φωτιά σε καύσιμα και τρόφιμα – Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της ντομάτας

admin