Image default
Οικονομία

Τουρκία: Η αισιοδοξία για τον πληθωρισμό σταθεροποιεί τη λίρα

Πιο σταθερή πορεία ακολούθησε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα, μετά τις δηλώσεις Τούρκου υπουργού Οικονομικών για την εξέλιξη του πληθωρισμού στο επόμενο διάστημα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» εκτός πορείας, διαβρώνοντας τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η άνοδος των τιμών τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 500 μονάδες βάσης σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, προτού ανακοινώσει παύση του κύκλου χαλάρωσης την Πέμπτη. Η επιθετική πολιτική χαλάρωσης οφείλεται στην πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν τις τιμές καταναλωτή και θα τονώσουν την ανάπτυξη. Η υποτίμηση της λίρας και η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ήταν οι μεγαλύτεροι μοχλοί του πληθωρισμού στη χώρα. 

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 36.1%, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν την πορεία του πολύ χειρότερη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 40% περίπου τους επόμενους μήνες-χαμηλότερα δηλαδή από τις περισσότερες εκτιμήσεις- και δεν θα ξεπεράσει το 50% φέτος. Ο Νεμπάτι, σημείωσε επίσης, ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους. 

Όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ο Νεμπάτι είπε ότι δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν. Η Τουρκία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, σημείωσε. 

Μετά από αυτές τις δηλώσεις κι έπειτα από μια αρχική διολίσθηση, το πρωί της Δευτέρας η λίρα ενισχύθηκε 0,6%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 13,39 λίρες ανά δολάριο. Αφού πέρυσι σημείωσε «βουτιά» 44% όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης, στο 14%, παρέμεινε σταθερή αυτόν τον μήνα καθώς η τουρκική κυβέρνηση διαχειρίστηκε πιο επιθετικά το ξένο συνάλλαγμα. 

Στο μεταξύ, ο Νεμπάτι συναντήθηκε με οικονομολόγους το Σάββατο και πηγές ανέφεραν ότι αναμένει 10 δισεκ. δολάρια από καταθέσεις συναλλάγματος να μετατραπούν σε λίρες λόγω του νέου νόμου που απαλλάσσει τις καταθέσεις από τον εταιρικό φόρο, με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες έχουν τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 90 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Νεμπάτι, οι καταθέσεις σε λίρες έφτασαν τις 184 δισ. λίρες στο πλαίσιο του μηχανισμού που ανακοίνωσε ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο, ο οποίος αποζημιώνει τους καταθέτες για οποιαδήποτε απώλεια στην αξία της λίρας. 

-

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin