Image default
Οικονομία

Τρ. Πειραιώς: Πληθωρισμός – ενέργεια και πανδημία θα προσδιορίσουν τις προσδοκίες στην οικονομία τους επόμενους μήνες

Το 2021 ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 105,4 μνδ. και ουσιαστικά επανήλθε στα επίπεδα του 2019 (105,6 μνδ.). Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές ενέργειας που απασχόλησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα τέλη του 2021, αλλά και η αβεβαιότητα από την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες των προσδοκιών στους επόμενους μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, στο “Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο”.

Οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών εμμένουν, τονίζουν οι αναλυτές, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 1,2% για το 2021, ενώ – αν και ακόμα υπολείπεται – ανοδική τάση ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ήταν το 2021 καλύτερο του στόχου.

Στις 19/1 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2022. Με την έκδοση 10ετους ομολόγου άντλησε €3δισ. με κουπόνι 1,75% και απόδοση 1,836%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα €15 δισ.

Τέλος, στις 14/1 η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε “ΒΒ”, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Πειραιώς.

Διεθνείς Εξελίξεις

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας την αρνητική επίδραση του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Η Fed προτίθεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τουλάχιστον 3 φορές το επιτόκιο εντός του 2022, ώστε να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, η μεγάλη διασπορά της επιθετικής μετάλλαξης “όμικρον” έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. Η ECB έχει αποφασίσει να διακόψει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Στην Κίνα, καταγράφονται περισσότερα στοιχεία που αντανακλούν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: Τέλη Μαΐου 1 εκατ. οφειλέτες χάνουν την ασφάλιση υγείας – Eναλλακτική με 55 ευρώ

admin

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin