Image default
Διεθνή

Για τρίτη ημέρα μαίνονται οι μάχες ISIS – Κούρδων στη Συρία: Πάνω από 90 οι νεκροί – Δείτε βίντεο

Μαίνονται για τρίτη συνεχή ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Συρία. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με την επίθεση που εξαπέλυσαν το βράδυ της Πέμπτης μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά της φυλακής του Γκουαϊράν, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται τζιχαντιστές στην Συρία και φυλάσσεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Τουλάχιστον 28 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 5 πολίτες και 56 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε» από την έναρξη της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν η απελευθέρωση τζιχαντιστών κρατουμένων, σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

The ISIS prison break in Syria is turning into an insurgency. They appear to control a portion of the prison and nearby streets. SDF is battling to take back control. Civilians are fleeing. This is how it started in 2013-14 pic.twitter.com/B1ypPf7keK

— Liz Sly (@LizSly) January 22, 2022

Το Ισλαμικό κράτος ηττήθηκε το 2019 στην Συρία από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό και χιλιάδες τζιχαντιστές κρατούνται έκτοτε στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία, εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση καταφέρνει να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει.

Η τελευταία επίθεση, η μεγαλύτερη από την ήττα του 2019, είχε ως στόχο την φυλακή που βρίσκεται στην πόλη Χασακέ και στεγάζει 3.500 ύποπτους για συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος καθώς και μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης, οι ισλαμιστές κατάφεραν να αρπάξουν όπλα που βρήκαν στο οπλοστάσιο της φυλακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι εκατοντάδες κρατούμενοι κατόρθωσαν να αποδράσουν, αλλά συνελήφθησαν, ωστόσο δεκάδες διαφεύγουν.

Η φυλακή είναι περικυκλωμένη από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού.

Εξοδος αμάχων

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν έξοδο αμάχων που χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε δριμύ ψύχος.

«Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή της φυλακής και διέφυγαν προς γειτονικές περιοχές όπου μένουν συγγενείς τους», εξήγησε εκπρόσωπος της κουρδικής διοίκησης της ημιαυτόνομης περιοχής.

Syria:Nearly 90 killed in three days of fighting in Syria between Kurdish forces and IS:The Islamic State (IS) group and Kurdish forces clashed again in northeastern Syria on Saturday, after a major jihadist attack left about 90 dead pic.twitter.com/KVJPSQtjeO

— worldnews24u (@worldnews24u) January 22, 2022

Σύμφωνα με τον Nicholas Heras του Newlines Institute της Ουάσινγκτον, «οι αποδράσεις από τις φυλακές είναι η καλύτερη επιλογή που έχει το Ισλαμικό Κράτος για να ανακτήσει την ισχύ του και η φυλακή του Γκουαϊράν είναι ένας καλός στόχος γιατί είναι γεμάτη».

«Ευθύνες»

Πολλές φυλακές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων ήταν αρχικά σχολεία και κατά συνέπεια δεν είναι κατάλληλες για μακροχρόνια κράτηση.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, περί τις 12.000 τζιχαντιστές περισσότερων των 50 εθνικοτήτων κρατούνται στις φυλακές τους.

Για τον Αμπντελκαρίμ Ομάρ, υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της κουρδικής διοίκησης, η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά της φυλακής του Γκουαϊράν οφείλεται «στην ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει τις ευθύνες της».

Οι Κούρδοι ζητούν τον επαναπατρισμό χιλιάδων φυλακισμένων τζιχαντιστών, κυρίως εκείνων που έχουν ευρωπαϊκές υπηκοότητες, αλλά οι περισσότερες χώρες στις οποίες απευθύνονται είναι απρόθυμες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.

Ειδήσεις σήμερα:Βανδάλισαν την εκκλησία στα Κάτω Πατήσια όπου λειτουργούσε ο σάτυρος ιερέας – Δείτε φωτογραφίες



Αναζητούν ηλεκτρονικά ίχνη για την υπόθεση του βιασμού, αγωνία για την «καθυστέρηση» των εξετάσεων της Γεωργίας
Οκτώ συλλήψεις και δέκα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

Σχετικα αρθρα

Ντένβερ: Aστυνομικοί εξουδετέρωσαν με 36 σφαίρες ληστή που κρατούσε όμηρο υπάλληλο καταστήματος – Δείτε βίντεο

admin

Νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη Γαλλία μετά τον θάνατο 18χρονου σε καταδίωξη (βίντεο)

admin

Ρωσία: Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Πούτιν για τη νίκη του

admin

Παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο: Θα ήταν όλη δική μας σήμερα, αν δεν σταματούσαμε το 1974

admin

Ρωσία: Ουδέτερη ζώνη σε ουκρανικά εδάφη σχεδιάζει το Κρεμλίνο – «Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη»

admin

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στα 71 του χρόνια ο Πούτιν ονειρεύεται να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο

admin

Φρίκη βγαλμένη από το «Mad Max» η κατάσταση στην Αϊτή, λέει η UNICEF

admin

Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

admin

Αίγυπτος: Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι – Τι θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους

admin

Ισραήλ: Έφτασε βοήθεια στη βόρεια Γάζα – Αναμένεται επανάληψη συνομιλιών στο Κατάρ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

admin

Μπάιντεν για Τραμπ: Ο ένας υποψήφιος είναι υπερβολικά γέρος και διανοητικά ακατάλληλος για πρόεδρος, ο άλλος είμαι εγώ

admin

Συρία: Νεκροί από έκρηξη νάρκης 19 άνθρωποι που πήγαιναν να μαζέψουν τρούφες

admin