Image default
Ευρώπη

Η Πορτογαλία καθυστερεί το 5G και απειλείται με προσφυγή στο ευρωδικαστήριο

Η Πορτογαλία έχει μείνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), καθώς η χώρα καθυστέρησε στη διάθεση των συχνοτήτων και επειδή δεν κατάφερε να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο αναμένει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά τηςΛισαβόνας.

«Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, αλλά η Πορτογαλία είχε καθυστερήσεις και ήταν ένα από τα κράτη μέλη που δεν ενσωμάτωσαν τον κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δεν συμπεριέλαβαν αυτούς τους στόχους [της κάλυψης 5G] στις εθνικές στρατηγικές τους», δήλωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων (Lusa) ο Πάολο Πέσε, επικεφαλής ελεγκτής του ΕΕΣ για την έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G σε επίπεδο ΕΕ.

Η χώρα «διέθεσε συχνότητες στα τέλη Νοεμβρίου και τώρα προσφέρει εμπορικές υπηρεσίες 5G», τόνισε ο Πέσε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΕΕΣ σχετικά με την ανάπτυξη ασφαλών δικτύων 5G στις χώρες της ΕΕ.

«Στην Πορτογαλία, στο εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο, δεν υπήρχαν στόχοι σχετικά με το 5G και γι’ αυτό μία από τις συστάσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αυξήσουν αυτούς τους στρατηγικούς στόχους στα σχέδιά τους», πρόσθεσε.

Παραπομπή στο ευρωδικαστήριο;

Υπενθυμίζοντας τη μη τήρηση των προθεσμιών για τη μεταφορά των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο εθνικό δίκαιο, το μέλος του ΕΕΣ που είναι υπεύθυνο για την έκθεση, Ανεμί Τούρτελμπουμ, δήλωσε στη Lusa ότι «εάν η μεταφορά αυτή καθυστερήσει, […] είναι πιθανό η Επιτροπή να χρειαστεί να παραπέμψει την Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Εάν [η χώρα] δεν το κάνει, εάν δεν επιτύχει αυτόν τον στόχο, αυτό είναι ένα μεγάλο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή», επέμεινε η ίδια.

Ο κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών του Δεκεμβρίου 2018 θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στη νομοθεσία κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2020, προβλέποντας δέσμευση για δίκτυα 5G και προθεσμίες για την κατανομή των πρωτοπόρων ζωνών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Πορτογαλία και 17 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μεταφέρουν πλήρως τους εν λόγω ευρωπαϊκούς κανονισμούς στην αντίστοιχη εθνική τους νομοθεσία, απειλώντας τις χώρες αυτές με προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο σε περίπτωση που δεν το έπρατταν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

«Ακόμη και με τις καθυστερήσεις», η Πορτογαλία «πλησιάζει τους στόχους» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη 5G – όπως δήλωσε ο Πέσε στη Lusa. «Η πιθανότητα η χώρα να επιτύχει τον στόχο μέχρι το 2025 είναι μέτρια προς μεγάλη», πρόσθεσε.

Και η Κύπρος στο μικροσκόπιο

Θεωρούμενη ως προτεραιότητα της ΕΕ από το 2016, η ανάπτυξη των δικτύων 5G σε όλη την ένωση διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν ήδη χάσει τον μέσο στόχο για την παρουσία της τεχνολογίας σε τουλάχιστον μία πόλη ανά κράτος μέλος μέχρι το τέλος του 2020.

Η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Μάλτα βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που δρομολογήθηκε το 2016, οι Βρυξέλλες όρισαν επίσης ότι η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη έως το 2025 και να καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές και τις κύριες χερσαίες οδούς.

Στην Πορτογαλία, η κατανομή των αδειών 5G ήταν χρονοβόρα και σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης και της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών, γνωστής ως Anacom.

Η κύρια δημοπρασία για το 5G έληξε τον Οκτώβριο, περισσότερους από εννέα μήνες μετά την έναρξή της. Χρειάστηκαν συνολικά 1.727 γύροι και έφθασε στο ποσό των σχεδόν 567 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Anacom.

Σχετικα αρθρα

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

admin

Στο επίκεντρο η Ουκρανία, το ενεργειακό και η ασφάλεια των υποδομών εν μέσω ρωσικής κλιμάκωσης για τους ηγέτες της ΕΕ

admin

Η ΕΕ παραβλέπει τους κινδύνους μιας ενεργειακής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Παίρνει φωτιά και το πετρέλαιο

admin

Σ.Μισέλ: Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση

admin

Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Συμφωνία για στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

Φυσικό αέριο: Στη σκιά του πλαφόν οι Βρυξέλλες- «Να βρεθεί λύση αποδεκτή για όλα τα κράτη-μέλη»

admin

Αιχμές Ντράγκι προς το Βερολίνο για το πλαφόν: «Δεν μπορείτε να ενεργείτε μονομερώς»

admin

Επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ με στόχο την αύξηση της πίεσης στην ρωσική βιομηχανία και κοινωνία

admin

Τις διαρροές φυσικού αερίου από τον Nord Stream φέρνει η Σουηδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

admin

«Τεράστια ευθύνη» της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση, λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εταιρειών της Γαλλίας

admin