Image default
Επιχειρήσεις

Με προϋποθέσεις αντοχής στην καταιγίδα το ελληνικό χρηματιστήριο

Με προϋποθέσεις αντοχής στην καταιγίδα το ελληνικό χρηματιστήριο

Στις ΗΠΑ, οι πληθωριστικές επιδόσεις του Δεκεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Federal σε επίσπευση των αποφάσεών της σε σχέση με το χρόνο έναρξης των αυξήσεων των επιτοκίων της, μετά τη διήμερη σύνοδο που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Παράλληλα, το σκηνικό στην Ουκρανία ολοένα και αποτελεί πηγή αυξανόμενων ανησυχιών και το σενάριο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξέλιξη με ανυπολόγιστες παρενέργειες !

Ευλόγως, οι αγορές που παρακολουθούν τα δρώμενα, θεωρούν ότι ο επενδυτικός κίνδυνος αυξάνεται  και κινούνται αναλόγως: ρευστοποιούν μετοχές με ώριμες αποτιμήσεις, όπως  των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και των  επενδυτικών επιλογών υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα. Επανέρχονται στα παραδοσιακά «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι το δολάριο, τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και τα μετρητά και επιλέγουν μετοχές αξίας από κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, ιδιαίτερα του ενεργειακού κλάδου που ευνοείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες όλων των διεθνών αγορών κινούνται με νευρικότητα προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα και πλαγιοκαθοδική κίνηση, καθώς οι συνθήκες αβεβαιότητας αυξάνουν τη διάθεση αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταγράφουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ευοίωνες εξελίξεις, σενάριο με ευεργετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο από την καταιγίδα που ενέσκηψε στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι η συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού παραμένει καταλυτικής σημασίας. Έτσι, το κύμα των ρευστοποιήσεων σε συγχρονισμό με τις διεθνείς τάσεις, επανέφερε το Γ.Δ. από την περιοχή των 950 μονάδων στην περιοχή των 915-920 μονάδων, όπου τα αντανακλαστικά των αγοραστών κινητοποιήθηκαν. Την ίδια ώρα, η μεταβίβαση του 49% της ελληνικών συμφερόντων Viva Wallet  στην J.P.Morgan, κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας,  αγνοήθηκε σχεδόν, αν και η κίνηση αναμένεται να υλοποιήσει τη στρατηγική εισόδου του αμερικανικού κολοσσού στο digital banking σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Με την αναμενόμενη  δε επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της J.P.Morgan, του Jamie Dimon, στη χώρα μας,  είναι πιθανό να γνωστοποιηθούν περισσότερα για τον επενδυτικό σχεδιασμό αμερικανικών κεφαλαίων στη ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, το ΚΕΠΕ, ο πλέον έγκυρος φορέας προβλέψεων για την ελληνική οικονομία με βάση την απόκλιση ανάμεσα σε εκτιμήσεις και πραγματοποιήσεις, εκτιμά ότι στο 2ο εξάμηνο του 2021 το ΑΕΠ τρέχει με ρυθμό 9,9%, ενώ θεωρεί ότι στο 1ο εξάμηνο του 2022 η ανάπτυξη θα φτάσει το +5,2%. Το αφήγημα επομένως της ελληνικής οικονομίας διατηρεί την ελκυστικότητά του, δεδομένο που ασφαλώς θα υποβοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο να προβάλει τις θετικές προοπτικές (πωλήσεις-κερδοφορία-μερισματικές αποδόσεις) για τα μεγέθη πλειάδας εταιρειών κατά το τρέχον έτος, τόσο από την υψηλή όσο και από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Τα παραπάνω ωστόσο δεν καθιστούν λιγότερο  βαρύ το έργο της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ σε σχέση με την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικού σχεδίου για την  αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τα επόμενα έτη…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • FEDERAL RESERVE
 • Ουκρανία
 • ΚΕΠΕ

  Σχετικα αρθρα

  Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

  admin

  Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

  admin

  Νέα ανακοίνωση της BEAT: Στο 1,2 ευρώ το κόστος προμίσθωσης ταξί

  admin

  Η Revoil δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2021

  admin

  Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Γούναρης

  admin

  Energean: Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

  admin

  ΔΕΗ: Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών

  admin

  Premia Properties: Η ΓΣ ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος

  admin

  ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση έργου €15,8 εκατ. στο Ελληνικό για την ανέγερση κτιρίου

  admin

  Βογιατζόγλου Systems: Μέρισμα €0,18 ανά μετοχή- Από 11/7 η καταβολή

  admin

  Premia Properties: Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

  admin

  «Λευκές Νύχτες» στα εμπορικά καταστήματα: Σε ποιες περιοχές έρχονται στις 25 Ιουνίου και 9 Ιουλίου

  admin