Image default
Οικονομία

Παράταση της ισχύος βεβαίωσης μηχανικού ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ – Επιστολή στο ΥΠΕΝ

Την παράταση ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού έως την 31.3.2022 ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν όψει της δίμηνης παράτασης της δυνατότητας σύνταξης συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως «δώρον άδωρον» αν δεν συνοδευτεί και από την παράταση των βεβαιώσεων μηχανικού.

«Ως γνωστόν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε προχθές δίμηνη παράταση της δυνατότητας σύνταξης κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ήτοι μέχρι 31.3.2022, υπό τον όρο της εμπρόθεσμης κατάθεσης της σχετικής φορολογικής δήλωσης. Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών όμως δυστυχώς φαίνεται ότι θα μεταβληθεί σε ‘Δώρον άδωρον’ για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.2.2022, ‘ταυτότητας κτιρίου’ για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο, μιας νέας και αδοκίμαστης διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων και σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή της» αναφέρει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Αυτό, όπως σημειώνει, «συναθροίζεται με την σημαντική αργοπορία πολλών Δήμων της χώρας να εκδώσουν βεβαιώσεις μη οφειλής ΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι συμβαλλόμενοι και οι συμβολαιογράφοι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης χιλιάδων συμβολαιογραφικών δικαιοπραξιών, γεγονός που είναι σε βάρος όχι μόνον των ενδιαφερομένων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου».

«Με την ευκαιρία αυτή, σας ζητούμε να επανεξετάσετε και να επαναφέρετε τη δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5, τα οποία θα ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος, να μεταβληθούν οριστικά σε εγκαταλελειμμένα ‘αντικείμενα εκτός συναλλαγής’, μέσω αποκλειστικά της υποβολής ‘ταυτότητας κτιρίου’, εντός της προθεσμίας ισχύος του νόμου περί αυθαιρέτων, με τις προβλεπόμενες σταδιακές προσαυξήσεις του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου» επισημαίνεται στην επιστολή.

Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί:

  • Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.3.2022, ώστε να καταστεί δυνατόν οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin