Image default
Διεθνή

Τζόνσον κατά Πούτιν για Ουκρανία: Θέλει να ξαναχτίσει την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

«Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

«Έχουμε έτοιμο ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων και αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε είναι ότι θέλουμε να δούμε τους ευρωπαίους φίλους μας έτοιμους να θέσουν αυτό το πακέτο μόλις υπάρξει οποιαδήποτε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η Δύση να είναι ενωμένη τώρα, γιατί η ενότητά μας τώρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην αποτροπή οποιασδήποτε ρωσικής επιθετικότητας». Συμπλήρωσε πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Μόσχα και θα προσπαθήσει να συμβάλει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία καταδίκασε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να ξαναμιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην δώσουν δικαιολογία στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένος να στείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων για να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαι προσεκτικοί στο τι κάνουμε… που θα αποτελούσε πρόσχημα για τον (Πούτιν) να εισβάλλει», είπε ο Τζόνσον.  «Πρέπει να υπολογίσουμε και να διαβαθμήσουμε ό,τι κάνουμε πολύ προσεκτικά και νομίζω ότι χτίζουμε ένα ισχυρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων, συνεχίζοντας να προμηθεύουμε αμυντικά όπλα και όλα τα άλλα πράγματα που κάνουμε – αυτό είναι το σωστό πακέτο».

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσουμε να ενισχύσουμε τις εθνικές μας κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε ό,τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα ακούσει σύντομα περισσότερα για αυτό», τόνισε ο Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης: Τζόνσον σε Πούτιν: Μη γίνει η Ουκρανία μια «νέα Τσετσενία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο θα κοιτάξει να συμβάλει σε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τους συμμάχους της στην Ευρώπη αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αν ο στόχος του Πούτιν είναι να κρατήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, τότε «εισβάλλοντας στην Ουκρανία μετά βίας θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγικό», είπε.

«Δεν μπορούμε να παζαρέψουμε το όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης και ελεύθερης που προέκυψε σε εκείνα τα καταπληκτικά χρόνια από το 1989 έως το 1991», τόνισε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Θεραπεύοντας τη διαίρεση της ηπείρου μας από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δεν θα ανοίξουμε ξανά αυτό το χάσμα συμφωνώντας να ανατρέψουμε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας επειδή η Ρωσία έχει βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας».

--

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Ελπίς: Ξενοδόχος αρνήθηκε να δώσει δωμάτιο σε αποκλεισμένους από το χιόνι γιατί είχαν σκύλο-Δείτε βίντεο

Αττική Οδός: Μετά το φιάσκο με την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών, ο λογαριασμός για την εταιρεία που ζητούσε αποζημιώσεις – μαμούθ

Στρατός και αστυνομία δίνουν «μάχη» στα χιόνια – Δείτε φωτογραφίες από τις δραματικές ώρες στην Αττική Οδό

Σχετικα αρθρα

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin

Προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να μην συζητηθεί πρόταση για ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin

Τραμπ: Ντεμπούτο με το «δεξί» για την εταιρεία ΜΜΕ του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Τρομοκρατία: Σε αυξημένη επιφυλακή το Βέλγιο – Στο μικροσκόπιο των Αρχών 650 άνθρωποι που θεωρούνται εξτρεμιστές

admin

Συρία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

admin

Ελ Σαλβαδόρ: 6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύσσονται για να «καθαρίσουν» περιοχές από συμμορίες

admin