Image default
Οικονομία

Πρόεδρος ΒΕΠ: Προτάσεις για τον υπό ψήφιση νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Τις προτάσεις του ΒΕΠ για τον υπό ψήφιση νέο Αναπτυξιακό Νόμο, κατέθεσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, επισημαίνοντας ότι είναι σε πλήρη συνάφεια με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  «Ελλάδα 2.0», όμως χρήζει περαιτέρω βελτίωσης του αναπτυξιακού του χαρακτήρα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Ο νέος “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”, που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι γεγονός ότι είναι σε πλήρη συνάφεια με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. 

Ως φορέας εκπροσώπησης πάνω από δεκαπέντε (15.000) χιλιάδων επιχειρήσεων – μελών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον μεταποιητικό κλάδο, οι οποίες  θα κληθούν να επενδύσουν άμεσα σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή,  θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας με στόχο την βελτίωση του αναπτυξιακού χαρακτήρα του προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα : 

  1. Σε επίπεδο απαραίτητων δικαιολογητικών : να μειωθούν σημαντικά δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν πλέον να ληφθούν κατά την αξιολόγηση ηλεκτρονικά, μέσω Υπηρεσιών και να περιοριστούν στα απαραίτητα για τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης . Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής και με βεβαίωση οφειλών, εφόσον έχουν ρυθμιστεί, και όχι μόνο με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.   
  2. Σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου σε μισθωμένο χώρο : σύμφωνα με το σχέδιο νόμου απαιτείται τουλάχιστον  15ετης διάρκεια μίσθωσης, το οποίο είναι δεσμευτικό. Προτείνουμε η μίσθωση να μειωθεί στο χρονικό διάστημα υλοποίησης της επένδυσης, αλλά και σύμφωνα με τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις του επενδυτή συν ένα χρόνο.
  3. Σε επίπεδο ενισχύσεων : η δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων και παροχής εγγυήσεων για λήψη προκαταβολής της εγκεκριμένης εγγύησης να αφορά το σύνολο των ΜΜΕ και όχι μόνο τις νέες επιχειρήσεις. 
  4. Σε επίπεδο δικαιούχων : να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν στα καθεστώτα του εν λόγω νόμου α) επιχειρήσεις της  ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας (κατασκευές – μετασκευές – επισκευές)   β) του κλάδου εξοπλισμού πλωτών μέσων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λιμένων (γερανοί, ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, απορρυπαντικά κλπ.) και γ) οι Ατομικές Επιχειρήσεις, καθώς σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, που θα κληθούν να επενδύσουν άμεσα, είναι ατομικές επιχειρήσεις με σημαντικούς τζίρους και με ανταγωνιστική θέση στην αγορά.
  5. Σε επίπεδο αξιολόγησης : στο Άρθρο 122 να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιμελητήριων στην Γνωμοδοτική Επιτροπή.
  6. Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων : στις πυρόπληκτες περιοχές να δοθεί το κίνητρο επιχορήγησης  σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο στις μικρές.
  7. Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων : σύμφωνα με το νέο Χάρτη για την περίοδο 2022-2027, η Περιφέρεια Αττικής έρχεται αντιμέτωπη με δυσάρεστες αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και συγκεκριμένα την εξαίρεση από τις κρατικές ενισχύσεις  περιοχών, όπως ο Κεντρικός, ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας των Αθηνών. Προτείνουμε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην αγορά, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στην κρίση της πανδημίας,  αλλά  και λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες ανάγκες που γεννά η μετάβαση στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο και να ληφθούν υπόψη όλες οι επιχειρήσεις».
-

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: Τέλη Μαΐου 1 εκατ. οφειλέτες χάνουν την ασφάλιση υγείας – Eναλλακτική με 55 ευρώ

admin

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin