Image default
Αγορές

Το «κλείδωμα» της αύξησης επιτοκίων έφερε ηρεμία στη Wall Street

Το «κλείδωμα» της αύξησης επιτοκίων έφερε ηρεμία στη Wall Street

Οι επενδυτές άκουσαν αυτά που περίμεναν στις σημερινές (26/1) ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), με αποτέλεσμα η Wall Street να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με χθες (25/1) με τις μεταβολές να είναι ήπιες.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 34.168,09 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,19% στις 4.348,20 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% και έκλεισε στις 13.542,10 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Fed «κλείδωσε» την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα γίνει τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή (FOMC) σημείωσε ότι η μηνιαία αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα ανέλθει σε μόλις 30 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, καθώς και την ίδια στιγμή που τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Στα μάκρο της ημέρας, σε επίπεδα ρεκόρ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 3% στα επίπεδα ρεκόρ των 101 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12% τον τελευταίο μήνα του 2021, με ετήσιο ρυθμό 811.000 μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο

«Έπιασαν» τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, που αποτελεί το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο.

Η ανοδική τάση στην τιμή του μαύρου χρυσού έρχεται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη την ώρα που η ζήτηση ανακάμπτει.

Παράλληλα, τα αποθέματα στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό κόμβο των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο «σφιχτή», με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 87,35 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 2% ή 1,75 δολαρίων/βαρέλι. Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το οποίο έκλεισε με κέρδη 2% ή 1,76 δολαρίων/βαρέλι στα 89,96 δολάρια/βαρέλι.

Απώλειες για τον χρυσό

Αντίθετα, ο χρυσός έκλεισε πτωτικά, με το πολύτιμο μέταλλο να αφήνει πίσω του τα υψηλά δύο μηνών που «έπιασε» χθες (25/1).

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,1% στα 1.831,40 δολάρια. Το ασήμι υποχώρησε 0,2% στα 23,77 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 7,3% στα 2.359,79 δολάρια η ουγγιά, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου και τα 2.382,82 δολάρια.

  • FED
  • Wall Street
  • ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin