Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

FED:Τον Μάρτιο αρχίζει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων 

Η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια την Τετάρτη και σηματοδότησε προθέσεις να τα αυξήσει στα μέσα Μαρτίου, στην τελευταία στροφή προς την άρση των κινήτρων για τον περιορισμό του αυξημένου πληθωρισμού.

«Σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», ανέφερε η Fed στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα ενέκρινε έναν τελευταίο γύρο αγορών περιουσιακών στοιχείων, που θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα τόνωσης έως τον Μάρτιο. Οι αξιωματούχοι συνέχισαν τις συζητήσεις στη διήμερη συνεδρίασή τους σχετικά με το πώς και πότε να συρρικνωθεί το χαρτοφυλάκιο τίτλων της Fed των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020. 

Η Fed μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και άρχισε να αγοράζει ομόλογα για να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια το 2020 καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την οικονομία των ΗΠΑ, προκαλώντας αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια βαθιά, σύντομη ύφεση.

Οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι να προβλεφθεί ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει μέτρια το 2% και έως ότου η αγορά εργασίας επιστρέψει σε επίπεδα που συνάδουν με τη μέγιστη απασχόληση.

Η Fed ανέφερε στη δήλωσή της ότι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν αποτελεσματικά. Η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε επίσης μια βασική εισαγωγική πρόταση από τη δήλωσή της που είχε χρησιμοποιήσει από τον Μάρτιο του 2020 για να σηματοδοτήσει ότι θα υποστήριζε επιθετικά την ανάπτυξη εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας πανδημίας.

Η έντονη ζήτηση για αγαθά και οι ελλείψεις για ενδιάμεσα αγαθά, όπως οι ημιαγωγοί, έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα 12 μηνών των τελευταίων δεκαετιών. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 5,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χρησιμοποιώντας το προτιμώμενο μετρητή της Fed, και ξεπέρασε εύκολα τον πρώτο στόχο της.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν αυτές που παρείχαν μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη τις τελευταίες εβδομάδες στη Fed να επιταχύνει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι το περασμένο καλοκαίρι.

Τα απότομα μισθολογικά κέρδη και η ιστορική πτώση του ποσοστού ανεργίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους -στο 3,9% τον Δεκέμβριο από 5,9% τον Ιούνιο- οδήγησαν τους αξιωματούχους την Τετάρτη να δηλώσουν ότι ο στόχος τους σχετικά με την απασχόληση είχε επίσης επιτευχθεί.

«Είναι πραγματικά καιρός να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από αυτές τις ρυθμίσεις έκτακτης πανδημίας σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στους νομοθέτες νωρίτερα αυτό το μήνα. «Είναι μακρύς ο δρόμος για την κανονικότητα από εκεί που βρισκόμαστε».

Οι αξιωματούχοι της Fed αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο να ανταποκριθούν στον υψηλό πληθωρισμό με δύο διαφορετικά μέσα πολιτικής, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα πυρομαχικά για την επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά που στο παρελθόν προκάλεσαν σύγχυση με τις αγορές.

Ο κ. Πάουελ και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία συρρίκνωσης των περιουσιακών τους στοιχείων νωρίτερα από ό,τι έκαναν αφότου η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να αγοράζει ομόλογα το 2014. Έχουν επίσης υποδείξει ότι η διαδικασία συρρίκνωσης αυτών των συμμετοχών-επιτρέποντας στους τίτλους να λήξουν χωρίς  επανεπένδυση των εσόδων τους σε νέα—είναι πιθανό να προχωρήσει ταχύτερα από ό,τι έκανε την τελευταία φορά που η Fed μείωσε τις συμμετοχές της το 2017.

Η Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι επιθυμεί οι προσαρμογές του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου αναφοράς, του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων, να είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται στις αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επέλεγαν και πάλι μια διαδρομή για την απελευθέρωση των περιουσιακών τους στοιχείων που θα εκτελούνται σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα μόλις αυξήσουν τα επιτόκια. Αλλά η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Subscribe to our News

* indicates required
/ ( mm / dd )

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin