Image default
Οικονομία

Intel: Κέρδισε την προσφυγή κατά του τσουχτερού προστίμου της Ε.Ε.

Μία μεγάλη δικαστική νίκη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε η Intel Corp., με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν από περισσότερο από μια δεκαετία λόγω ισχυρισμών ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ είχε κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. 

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κύρια ρυθμιστική αρχή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του μπλοκ, η οποία επιδιώκει να διευρύνει την εμβέλειά της μέσω νέων κανονισμών και μια επανερμηνεία των υφιστάμενων εξουσιών της.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη απέρριψε μεγάλο μέρος του πορίσματος του 2009 της ρυθμιστικής αρχής ότι η Intel είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της εκδίδοντας εκπτώσεις πίστης και πληρωμές που περιόρισαν την ανταγωνιστική εταιρεία παραγωγής chip Advanced Micro Devices Inc. από τον ανταγωνισμό.

Το δικαστήριο είπε ότι «η ανάλυση που διεξήχθη από την επιτροπή είναι ελλιπής» και δεν κατέστησε δυνατή τη θέσπιση ενός απαιτούμενου νομικού προτύπου για την κρίση του ανταγωνιστικού αντίκτυπου των εκπτώσεων. Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο είπε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει τις ζημίες που συνδέονται με τις πρακτικές της Intel και έτσι ακύρωσε πλήρως το τμήμα της απόφασης της επιτροπής που αφορούσε το πρόστιμο.

Ένα κεντρικό ερώτημα για το δικαστήριο ήταν εάν η επιτροπή είχε ολοκληρώσει μια επαρκή οικονομική ανάλυση για να δείξει ότι η συμπεριφορά της Intel βλάπτει τον ανταγωνισμό. Αν και η επιτροπή πραγματοποίησε οικονομική ανάλυση της υπόθεσης προτού της επιβάλει το πρόστιμο, το έργο αυτό δεν αξιολογήθηκε από το Γενικό Δικαστήριο όταν απέρριψε την αρχική έφεση της Intel το 2014.

Η Intel προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο το 2017 έστειλε την υπόθεση πίσω στο Γενικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε εξετάσει την αξιολόγηση της Επιτροπής για το εάν οι εκπτώσεις της εταιρείας απέκλεισαν τους ανταγωνιστές. 

Η αρμόδια Επίτροπος, Μαργκρέτε Φεστάγκερ, σχολίασε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι θα μπορούσε να μάθει από την απόφαση. «Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο», είπε. Έχει πάντως τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επαναφέροντας την υπόφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται λίγες ώρες πριν η Intel ανακοινώσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 4% το συγκεκριμένο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, γεγονός που αντανακλά εν μέρει την πώληση της μονάδας μικροεπεξεργαστών μνήμης.  Η Intel τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω από τους αντιπάλους της στην κατασκευή μικροτσιπ. 

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

admin

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ενεργειακή ασφάλεια με αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Κομισιόν: Προς παράταση η αναστολή ισχύος των κανόνων για χρέος και έλλειμμα

admin

ΕΝΦΙΑ 2022 – Νέα αλλαγή με τροπολογία: Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

admin

Έξαλλος ο Μασκ: Εκτός S&P 500 ESG η Tesla – «Είναι μία απάτη»

admin

Πετρέλαιο: Συνομιλίες Μόσχας – Πεκίνου για τα στρατηγικά αποθέματα

admin

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

admin

Στα σκαριά ο φορέας για τις κατοικίες των ευάλωτων-Ενδιαφέρον από 10 επενδυτές

admin

ΙΝΣΕΤΕ: Ανθεκτική η φήμη Ελλάδας-Αθήνας ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου

admin

Wall Street: «Καπνός» 1,5 τρισ. – Τρέμουν για ρεκόρ ύφεσης 40 ετών

admin

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

admin

Tesla: Ακτιβιστής επενδυτής απαιτεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 15 δισ.

admin